Selvitys syynäsi suomalaisten ruokatavat – lue mielenkiintoiset tulokset!

Tuore tutkimus paljastaa, että omaan ruokakulttuuriin vaikuttaa eniten lapsuudenkodista opittu malli.

Suomalaiselle lapsiperheille ruoassa maku on tärkeintä, todetaan Kotivinkin ja Maku-lehden teettämässä Syömään! -tutkimuksessa. Lehdet selvittivät suomalaisten lapsiperheiden suhdetta ruokaan ja syömiseen. Tutkimuksen mukaan suomalainen lapsiperhe painottaa tärkeimpinä asioina ruokailemisessa ruoan valmistamista itse, terveellisyyttä, kotimaisuutta ja lähiruokaa.

Tutkimustulosten mukaan ruoka yhdistää perheitä. Yhteisen aterian ääreen kokoontumista arvostetaan. Kaupan tarjoukset pyritään hyödyntämään, mutta säästöjä tehdään mieluummin muista kohteista kuin ruoasta.

Kotiruoka on parasta

Tutkimukseen osallistuneista 95 prosenttia kokee, että itse valmistettu ruoka on maukkainta, edullisinta ja terveellisintä. Valmisruokiin suhtaudutaan yleisesti ottaen kriittisesti. Lapsiperheet ovat kuitenkin löytäneet einesruoista ratkaisuja arjen kiireeseen ja suhtautuvat niihin muita positiivisemmin.

Vastaajista 88 prosenttia on tyytyväisiä omiin ruoanlaittotaitoihinsa. Ajanpuute ja perheenjäsenten erilaiset aikataulut rasittavat kuitenkin tutkimuksen mukaan arkiruokailua.

– Lapsiperheet ovat taitavia ratkomaan arjen haasteita tilanteen mukaan. Yleisimmät ratkaisut olivat ruokakaapissa pidettävä peruselintarvikevarasto, säännölliset ruoka-ajat, ruokien valmistaminen etukäteen ja isompien määrien pakastaminen, kertoo Kotivinkin päätoimittaja Outi Gyldén.

Ruokaperinne siirtyy sukupolvelta toiselle

Vastaajista 86 prosenttia kokee, että omaan ruokakulttuuriin vaikuttaa eniten lapsuudenkodista opittu malli. Ruoan ja ruokatapojen kautta siirretään myös arvoja ja suvun perinteitä. Erityisen tärkeänä koetaan, että vähintään viikonloppuisin kokoonnutaan yhteisen aterian ääreen. Viikonloppuisin myös lapset ovat enemmän mukana ruoanlaitossa ja leipomisessa.

– Tässä muuttuvassa maailmassa on ilo huomata, että suomalaiset lapsiperheet arvostavat kotiruokaa, yhdessä syömistä, perusruokatapoja ja ruokaperinteitä, Maku-lehden päätoimittaja Marita Joutjärvi iloitsee.

Syömään! -tutkimuksen toteutti InterQuest. Vastaukset kerättiin helmikuussa 2013 kyselyllä, johon vastasi 2473 ruoanlaitosta kiinnostunutta. Lapsiperheellisiä mukana oli 947.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja