Mainos

Selvitys: Rumsfeld tiesi vankien pahoinpitelyistä

Korkea-arvoinen tutkijaryhmä sanoo Pentagonin johdon tienneen irakilaisvankien pahoinpitelyistä Abu Ghraibissa. Myös vankiskandaalista syytetyt kertovat puolustusministerin olleen tietoinen asiasta.

Korkea-arvoinen tutkijaryhmä katsoo, että Yhdysvaltain puolustusministeriön johto ja sodanjohto Irakissa ovat olleet mukana luomassa olosuhteita, joissa irakilaisvankeja pahoinpideltiin Abu Ghraibin vankilassa.

Yhdysvaltain puolustushallinnon edustajan mukaan tutkijaryhmä on tarkastellut amerikkalaissotilaiden toimia pidätysten yhteydessä ja vankilaoloissa.

Entisen puolustusministerin James Schlesingerin johtama ryhmä on todennut, että puolustusministeri Donald Rumsfeld ja asevoimien komentaja laiminlöivät velvollisuutensa valvoa tarkkaan osin ristiriitaisiakin käytäntöjä amerikkalaisten valvomissa vankiloissa ja pidätyskeskuksissa Irakissa, Afganistanissa ja Guantanamossa Kuubassa.

Tutkijaryhmän päätelmistä kertonut, nimettömänä esiintynyt virkamies painotti kuitenkin, etteivät Rumsfeld tai sotilaskomentajat suoraan määränneet pidätettyjen pahoinpitelyä kuten alastomaksi pakottamista tai seksuaalista nöyryyttämistä. Ryhmän selonteko on määrä julkistaa kokonaisuudessaan myöhemmin tänään.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustaja Reed Brody kommentoi selontekoa toteamalla, että tutkijaryhmä ei mennyt johtopäätöksissään riittävän pitkälle.

- He puhuvat puutteista johtamistavoissa, kun heidän pitäisi puhua siitä, kuka Pentagon ja sotilasjohto määräsi, hyväksyi ja salli pidätettyjen kidutuksen, Brody sanoi.

Pahoinpitelyistä syytetyt: Rumsfeld tiesi laittomuuksista

Oikeusistunto neljää Irakin Abu Ghraibin vankiskandaalista syytettyä amerikkalaissotilasta vastaan jatkui tänään Saksassa. Syytettyjen puolustusasianajajat yrittävät saada puolustusministeriDonald Rumsfeldin todistajaksi oikeudenkäyntiin. Puolustusasianajajien mukaan Rumsfeld oli tietoinen Abu Ghraibin tapahtumista.

- Hän tiesi mitä tapahtuisi ja hän antoi määräyksen. Rumsfeld on yhtä syyllinen kuin sotilaat, jotka syyllistyivät näihin tekoihin, sanoi asianajaja Paul Bergrin.

Tuomari James Pohlin mukaan Rumsfeldin kuulemiselle ei kuitenkaan ole perusteita.

Yksi irakilaisen Abu Ghraibin vankilaskandaalista syytetty amerikkalaissotilas on valmis tunnustamaan syyllistyneensä irakilaisvankien huonoon kohteluun. Osa ylikersantti Ivan Frederickia vastaan esitetyistä syytteistä puolestaan kumotaan, kertoi syytetyn asianajaja Gary Myers.

Myersin mukaan Frederick on, useista muista poiketen, myöntänyt vastuunsa Abu Ghraibissa käytetyistä tuomittavista toimintatavoista.

- Osa alkuperäisistä syytteistä on kumottu, osa pysyy ennallaan, Myers totesi.

Tuomari Pohl hylkäsi myös yrityksen jättää huomioimatta syyttettynä olevan kersantti Javal Davisin alustava todistajanlausunto hänen omasta osallisuudestaan laittomuuksiin. Davis kertoi olleensa kuulusteluhetkellä liian väsynyt ymmärtääkseen oikeutensa vaieta.

Istunnon toisena päivänä vuorossa olivat Frederick ja Davis, joita syytetään mm. salaliitosta, julmuudesta, pahoinpitelystä ja tehtävien laiminlyönnistä. Ensimmäisenä päivänä kuultavana olivat skandaalin päätekijäksi nimetty korpraali Charles Graner sekä korpraali Megan Ambuhl. Kuulustelut siirrettiin Bagdadista Saksaan puolustusasianajajien pyynnöstä. Istunnon tarkoituksena on päättää, aloitetaanko neljää syytettyä vastaan sotaoikeudenkäynti.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.