Mainos

Selvitys: Pedofiliaan apua hakevan hankalaa löytää hoitoa

Lapsista seksuaalisesti kiinnostuneen henkilön voi olla vaikeata löytää hoitoa, kertoo tuore selvitys.

Selvityksen mukaan suuri terveydenhoidon ammattilaisista siirtäisi vastaanotolleen tulleen pedofiilin eteenpäin, muttei tiedä, kenelle.

Oikeusministeriön rahoittamassa ja Åbo Akademin toteuttamassa selvityksessä kartoitettiin, onko suomalaisella hoitohenkilökunnalla valmiutta hoitaa lapsista seksuaalisesti kiinnostunutta henkilöä. Keväällä 2013 tehtyyn kyselyn vastasi 352 psykologia, lääkäriä, sairaanhoitajaa ja seksologia.

Kyselyyn vastanneista 20 prosenttia oli hoitanut henkilöä, jolla oli seksuaalinen kiinnostus lapsiin. Kuudella prosentilla oli parhaillaan tällainen asiakas ja kahdeksan prosenttia oli työskennellyt henkilön kanssa, jolla lapsipornoon liittyvä tuomio. 83 prosenttia haastatelluista kuitenkin siirtäisi vastaanotolle hakeutuneen henkilön hoidettavaksi jollekin toiselle.

Hoidon saaminen monen mutkan takana

Lääkintöneuvos Helena Vorma sosiaali- ja terveysministeriöstä myöntää, että hoidon saaminen voi olla monen mutkan takana.

- Suomessa hoito on järjestetty niin, että järjestöpuolelta saa seksuaalineuvontaa ja –terapiaa. Julkisella sektorilla on olemassa hoitoa, mutta se on osa tavanomaista hoitotoimintaa. Se tarkoittaa sitä, että jos henkilö tulee hakemaan tällaiseen asiaan hoitoa, hoitoon pääsy voi olla monivaiheinen ja osoitteen, jossa hoitoa tarjotaan, löytyminen voi kestää jonkin aikaa.

Vorman mukaan hoidon saamisen vaikeus johtuu siitä, että pedofilia on varsin harvinainen ilmiö.

- Hoitoon hakeutuvissa puhutaan joistakin henkilöistä vuosittain. Hoitoa pitää kuitenkin olla, koska osalla nämä mielikuvat ovat niin voimakkaita, että ne aiheuttavat merkittävää elämänlaadun heikentymistä.

Åbo Akademi ja seksuaalista hyvinvointia edistävä Sexpo-säätiö ovat työstäneet pedofiileille tarjottavaa ennaltaehkäisevää hoitoa vuodesta 2010 lähtien. Toistaiseksi riittävää rahoitusta ei ole saatu. Ennaltaehkäisevää hoitoa olisi tarkoitus tarjota nettisivujen kautta ja se sisältäisi yksilöterapiaa ja ryhmäterapiaa.

Esimerkiksi Saksassa pedofiileille on olemassa erityistä ennaltaehkäisevää hoitoa.

- Meillä ei ole nimenomaan tähän kohdistettuja hoito-ohjelmia. Se on tulevaisuudessa asia, johon täytyy enemmän kiinnittää huomiota.

Toistaiseksi Suomessa ennaltaehkäisevää hoitoa antaa vain Sexpo, joka järjestää pedofiileille seksuaalineuvontaa ja -terapiaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.