Suomalaisten seksikeskustelutaidoissa olisi parantamisen varaa – asiantuntija maalaa surullisen kuvan: "Kaksi kumppania harrastamassa seksiä keskenään niin, ettei kumpikaan heistä halua sitä"

Suomalaiset haluaisivat puhua enemmän seksistä – näin se onnistuu 10:51
Katso seksuaaliterveyden asiantuntija Susanna Ruuhilahden haastattelu kokonaisuudessaan ja hänen vinkkinsä avoimempaan seksistä puhumiseen.

MTV Uutiset Livessä vieraili RFSU:n seksuaaliterveyden asiantuntija Susanna Ruuhilahti.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisilla pariskunnilla olisi seksikeskustelutaidoissaan vielä parantamisen varaa. Moni haluaisi kommunikoida seksistä nykyistä enemmän ja oppia kertomaan erityisesti siitä, mistä pitää ja fantasioi. RFSU:n toteuttama tutkimus toteutettiin tammikuussa 2020.

– Haluttiin tietää, miten me kommunikoimme seksiin liittyvistä asioista, myös seksin aikana, RFSU:n seksuaaliterveyden asiantuntija Susanna Ruuhilahti kertoo syistä tutkimuksen taustalla.

Tarkoitus oli selvittää, pitääkö se olettamus paikkansa, että suomalaisten kommunikointi seksiin liittyen olisi vähäistä. Kyselyssä haluttiin myös kartoittaa, mitkä seksiin liittyvät kysymykset ovat vaikeimpia käsitellä.

– Meillä on se ajatus, että haluaisimme kommunikoida, mutta sanoja kumppanin kanssa ei löydy, Ruuhilahti kertoo.

Jos seksistä ei ole kotona puhuttu tai aihe on ollut lähipiirissä vaiettu, voi tukahduttaminen Ruuhilahden mukaan ennakoida seksuaalisen pahoinvoinnin yleistymistä. Sen takia Ruuhilahtea kiinnosti erityisesti nuorten aikuisten vastaukset kyselytutkimuksessa ja miten ne olivat verrattavissa menneiden vuosikymmenten ajatusmaailmaan.

"Suomalaisilla nuorilla on se halu, tietous ja ymmärrys"

Tutkimuksessa haasteltiin verkossa 16–35-vuotiaita miehiä ja naisia Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta. Yhteensä 2025 henkilöstä 511 oli Suomesta.

Tutkimuksen tulosten ansiosta vertailu naapureidemme kanssa on mahdollista. Yllättävää oli se, että suomalaiset kokivat seksistä puhumisen kumppanin kanssa helpommaksi kuin ruotsalaiset. Kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät kykyään kommunikoida seksistä vakituisen kumppaninsa kanssa hyvänä. Yleisimmät tavat kommunikoida seksistä olivat sanat, kehonkieli ja kysymykset.

– Suomalaisilla nuorilla on se halu, tietous ja ymmärrys, että näistä asioista voi keskustella, Ruuhilahti kertoo.

Hän uskookin avoimemman keskustelun yleistyvän Suomessa tulevaisuudessa.

Seksistä haluttaisiin puhua enemmän

Ruuhilahden mukaan kyselyn perusteella on vaikea arvioida tarkalleen sitä, mistä asioista seksissä suomalaiset haluaisivat kommunikoida enemmän.

– Ainakin se, että mistä he pitävät, koettiin vaikeaksi, Ruuhilahti toteaa.

Seksin aikana kommunikointi ja fantasioiden käsittely koettiin myös vaikeaksi. Lisäksi se, ettei seksin harrastaminen huvita, oli monelle hankalaa sanoa ääneen.

– Edelleen me ihmiset vaietaan erityisesti pitkissä parisuhteissa siitä, että kun ei huvita, niin uskalletaanko kieltäytyä siitä ja onko se kohteliasta, Ruuhilahti kertoo.

Seksiin suostutaan ehkä kumppanin miellyttämisen halun takia ja oletuksesta, että kumppani haluaa seksiä. Siihen kommunikoimattomuuden kärki Ruuhilahden mukaan usein kiteytyy.

– Surullisinta on se, että on kaksi kumppania harrastamassa seksiä keskenään niin, ettei kumpikaan heistä halua sitä, Ruuhilahti sanoo.

Katso seksuaaliterveyden asiantuntija Susanna Ruuhilahden haastattelu kokonaisuudessaan ja hänen vinkkinsä avoimempaan seksistä puhumiseen yltä!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: RFSU

Lue myös:

    Uusimmat