Mainos

Suhteettomasti suhteita

Aku Ojala: Antelias kaupunki (Gummerus 2015)

Aku Ojalan esikoisteos on klassinen "nuoren miehen odysseia", jossa hieman sivuraiteella oleva ja itsensä ulkopuoliseksi määritellyt päähenkilö käyttää ihmisiä hyväkseen ja pitää toisia itseään tyhmempänä.

Antelias kaupunki on nimensä mukaisesti antelias päähenkilölle Anterolle, jolle paneminen sinänsä näyttää olevan tärkeämpää kuin syvempi ihmissuhde tai ylipäätään pariutuminen. Niinpä lyhyiden vakisuhteiden lomaan sopii Anteron mielestä hyvin syrjähypyt ja sivusuhteet.

Hajanaisten panotarinoiden, baarikeskustelujen ja kumppanien etsinnästä kertovien episodien lomaan on liimattu aivan liian pitkiä tajunnanvirtakohtauksia Henry Miller -tyyliin. On kuin kaksi tyylilajia olisi naitettu pakolla yhteen. Eivät ne toimineet Millerinkään tuotannossa. Mutta koska päähenkilö Antero on aloitteleva kirjailija, täytyy kirjassa tapahtua toki muutakin kuin paneskelua... harmi.

Varsinaiset ihmissuhdekuvaukset ja panokohtaukset on kirjoitettu hauskasti. Kuvaus itse päähenkilöstä Anterosta jää kuitenkin hiemen puutteelliseksi, sillä kirjoittamisen ohella miehellämme ei näytä olevan elämässään mitään muuta tarkoitusta - siis sen randompanemisen lisäksi. Tai ehkäpä siinä onkin riittävästi puuhaa nuorelle miehelle.

Hyvää on myös sivulauseissa esille tuotu kirjallisuuskritiikki liian siloisesta nykykirjallisuudesta. Antelias kaupunki pyrkii lukukokemuksena olemaan vastaus tuohon kritiikkiin. Ja kieltämättä Antelias kaupunki ei tajunnanvirtoineen ole perinteistä selkeää tekstiä. En ole kuitenkaan kovin varma, jaksaako nykylukija syventyä pitkään ja sekavahkoon filosofointiin, jota myös baariturinoinniksi kutsutaan.

Pertti Nyberg

Kirjoittaja toimii uutistuottajana MTV Uutisissa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.