Seikkailufirmat arvioivat turvallisuuttaan

Seikkailu- ja elämyspalveluja myyvien yritysten toiminnan turvallisuutta on ryhdytty arvioimaan. Seikkailualalle kun voi ryhtyä kuka vain eikä pätevyysvaatimuksia ole. Satojen yrittäjien taso on kirjava. Arviointityötä tehtiin Lahdessa, jossa seikkailuareenana oli vanha voimalaitos.

Elämys voi olla vaikka sukellus voimalaitoksen uuniin. Uuniin menijät ovat seikkailualan yrittäjiä, joita Suomessa on arviolta parituhatta. He tarjoavat palvelujaan järjestöille, kouluille ja yrityksille.

Nyt on tarkoitus arvioida, miten hyvissä kantimissa on järjestettyjen seikkailujen turvallisuus.

Valvovan viranomaisen mielestä alalla on sekä vastuullisia että villejä toimijoita. Turvallisuuspuutteitakin on.

-Uskoisin, että turvallisuuspuutteita on toimintatavoissa ja johtamiskulttuurissa. Varusteet ovat monesti ihan tip top viimeisen päälle. Joissakin tapauksissa ongelmia on siinä miten ryhmää käsitellään ja miten työntekijät on ohjeistettu, sanoo tuoteturvallisuuspäällikkö Tomi Lounema Kuluttajavirastosta.

Turvallisuuden arviointi on firmoille vapaaehtoista. Arviointityötä tekevä järjestö on tänä vuonna mitannut viidentoista firman tai yhteisön turvatason. Ensi vuonna aiotaan testata kolmekymmentä. Tarkoitus on estää ennakolta turmat, joita ulkomailla on näissä elämyksissä sattunut.

-Selkeä tavoite on parantaa asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuutta sekä tehdä laadukkaita ulkoilmapalveluita, sanoo Outward Bound Finlandin kehityspäällikkö Jyrki Hämäläinen.

-Tämä on erittäin arvokasta, ihmettelen, että vasta nyt on päästy tähän. Varmaankin olisi ollut aiemminkin tilausta ja tarvetta, arvelee DO elämys & seikkailun toiminnanjohtaja Jonne Salonen.

Arvioinnin yksityiskohdat voivat olla hyvinkin käytännöllisiä. Esimerkiksi vaijerin liukumerkintä varoittaa, jos turvavaijeri on liikkunut.

Arviointityö koettaa istuttaa yrittäjiin ajatusta, että yksikin iso onnettomuus olisi vahinko myös koko alalle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat