Securitas-pomon epäillystä miljoonapetoksesta hämmentävää lisätietoa – nyt puhuu vastatiedusteluakin tehnyt vartija

Epäily miljoonapetoksesta: Näin rikostoimittaja Pekka Lehtinen arvioi Securitaksen ex-turvallisusjohtajan ympärillä pyörivää tutkintaa 2:24
Katso myös: Näin MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen arvioi viime vuonna Securitaksen ex-pomon rikostutkintaa.

Irakilaisperheen vuosina 2021–2022 Securitakselta saama ympärivuorokautinen henkilösuojaus oli keikkaan osallistuneen vartijan mukaan täynnä erikoisia piirteitä. Securitas teki noin vuoden kestäneen keikan aikana jopa vastatiedustelua.

Siinä Securitaksen vartijat ja rikoksesta epäilty Securitaksen entinen turvallisuuspäällikkö muun muassa vahtivat monta kertaa perheen äidin ex-miehen autoa ja tämän asuinalueen parkkipaikkaa Uudellamaalla.

– Tuotimme itse tiedustelutietoa. Siihen kuului erilaista seuraamista ja myös some-seurantaa, kuukausia suojaustoimissa mukana ollut vartija kertoo MTV Uutisille.

Vartija ei halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään.

Itä-Uudenmaan poliisi epäilee, että irakilaisperheen henkilösuojaus ei perustunut todelliseen turvallisuusuhkaan, vaan ex-turvapomo oli itse tekaissut uhkan. Häntä epäillään asiassa törkeästä petoksesta, sillä poliisin epäilyjen mukaan perheen äidin ja tämän lapsien tarpeettomasta henkilösuojauksesta aiheutuivat noin kolmen miljoonan euron vahingot.

Vartijoita ei epäillä asiassa rikoksista.

Ympärivuorokautista suojaa usean vartijan voimin

Ex-turvapomo on kiistänyt rikosepäilyt. Hänen mukaansa irakilaisperheeseen kohdistui vakava kunniaväkivallan, jopa murhan uhka ex-miehen tai tämän yhteyksien taholta. Turvallisuusuhkaan väitettiin liittyvän tiettävästi joko Isis- tai al-Qaida -terroristijärjestö. 

Puheet menivät ainakin aluksi kaikkiin suuntiin täydestä ja perhe sai henkilösuojausta 24/7 usean vartijan voimin. 

– Sekin oli erikoista, että suojattavia haastateltiin ja heidän kanssaan keskusteltiin. Välillä perhettä vietiin turva-autoilla Securitaksen pääkonttoriin, missä turvapäällikkö itse jututti heitä. Suojaustoimiin luotiin itse tarve koko ajan. Menettely oli täysin poikkeuksellista, vartija sanoo.

Vartijan mukaan asia olisi muutenkin pitänyt kuulua viranomaisille, jos ex-turvallisuuspäällikön väittämä vakava turvallisuusuhka olisi pitänyt paikkansa.

– Nyt henkilösuojausta hoitivat rivivartijat, ja oikeusturva vaarantui. Esimerkiksi katuryöstöön tai muuhun tavanomaiseen rikokseen olisi ollut riski ylireagoida sen hetkisen "tiedon" valossa. Yksi esimerkki "viranomaistiedosta" oli, että perheen äidin äiti olisi siirretty Irakista Turkkiin äidin veljen toimesta. Tämä oli tullut tietoon väitetysti passitiedoista. Turvallisuuspäällikön mukaan veljellä oli ääritausta ja yhteyksiä, taloudellisia resursseja ja maahantulokielto Schengen alueelle. Päällikön mukaan veli ei olisi hyväksynyt avioeroa, vartija kertoo.

Järeät turvatoimet

Ex-turvallisuuspäällikkö oli lisäksi väittänyt, että hän tekee asiassa yhteistyötä KRP:n ja Supon kanssa. Se oli hölynpölyä. Mitään yhteistyötä ei ole ollut. Vartijat olivatkin kummastelleet sitä, miksi suojauksen aikana kukaan edes paikallispoliisista ei ollut kertaakaan yhteydessä heihin.

Securitas panosti perheen henkilösuojaukseen vartijan mukaan todella paljon. Turvakodissa ollutta perhettä vartioitiin yötä päivää. Vartijoiden käytössä olivat muun muassa lämpötähystin ja valonvahvistimet, joilla voitiin tarkkailla turvakodista ulospäin ympäristöön myös pimeällä.

– Mitä tahansa ex-turvapomo halusikin keikan aikana, kaikki varmasti järjestyi. Ihmettelen suuresti, jos tästä ei firman johto ollut mitenkään tietoinen. Jos poliisi ei olisi viheltänyt peliä poikki, keikka jatkuisi varmasti vieläkin, vartija sanoo.

Lähisuhdeväkivalta lähtötilanne

Vartijan mukaan henkilösuojaustehtävä oli aluksi uskottava, koska perheen äiti oli puhunut joutuneensa ex-miehensä pahoinpitelemäksi. Lähisuhdeväkivalta oli ollut lähtötilanne.

– Ex-turvallisuuspäällikkö vaikutti jämäkältä ja hänellä oli myös poliisiajoilta kenttäkokemusta. Keikan jatkuessa tilanne kuitenkin muuttui ja erikoisia piirteitä tuli jatkuvasti lisää. Yksi vähän huvittavakin yksityiskohta oli, kun perheen uhkatilanne oli ex-turvapomon kertoman mukaan taas pahentunut, yhden vartijan piti mennä autolla turvakodin lähelle tienvarteen, jotta saataisiin reagointiaikaa talon sisälle, jos tienvarressa jotain epäilyttävää tapahtuisi.

Vartijoilla oli perheen kuljettamista varten useita turva-autoja. Niistä yksi ja paljon käytössä ollut auto oli valkoinen Volvo XC90 maasturi. 

Kallis Volvon lippulaivamalli oli vuokrattuna henkilösuojaustehtävän käytössä yli puolen vuoden ajan.

Pitkä lista työtehtäviä

Vartija antoi MTV Uutisille työtodistuksensa suojauskeikasta. Siitä käy ilmi, mitä kaikkia tehtäviä hänelle kuului. Lista on pitkä:

2005 securitas työtodistus vartiointi

Julkisiin lähteisiin perustuva tiedonkeruu, suojattavan pitäminen turvassa kaikkina ajankohtina, suojattavien terveydentilan ja hyvinvoinnin jatkuva seuranta, turvallisuustarkastukset, kommunikointi suojattavan, asiakkaan ja kolmansien osapuolien välillä, suojattavan kuljetus kotoa ja kotiin sekä eri paikkojen välillä ja niin edelleen.

– Mielestäni tämä oli tietyllä tavalla jopa vakavampi tapaus kuin Avarnin järjestyksenvalvojien rikosvyyhti, vartija sanoo viitaten pahoinpitelyitä tehtailleisiin vartijoihin.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan jutun esitutkintakokonaisuus valmistuu kesän aikana. Securitaksen ex-turvallisuuspäällikkö on petoshaaran ainoa epäilty. Asiaan liittyy myös virkarikoksia, joihin epäiltyinä on kuultu useita henkilöitä.

Lue myös:

    Uusimmat