Securitas-pomon miljoonien petosepäilystä uusia tietoja: Ympärivuorokautista valvontaa, Linnanmäki-retki paisui yli tonnin keikaksi

Securitaksen entiseen turvallisuuspomoon liittyvästä petosvyyhdistä paljastuu uusia yksityiskohtia.

Rikosepäilyssä uskotaan, että Securitaksen entinen turvallisuuspäällikkö olisi vielä yrityksellä työskennellessään laskuttanut Järvenpäätä, käytännössä Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusotea ostamaan turvallisuuspalveluita naiselle aiheettomassa mittaluokassa.

MTV Uutisten tietojen mukaan suojelun kohteena oli irakilainen kolmen lapsen äiti. Turvallisuuspalveluiden perusteena olisi se, että naiseen kohdistuisi vakava kunniaväkivallan uhka, joka koski myös tämän lapsia. Niinpä sekä naisia että lapsia suojeltiin henkilösuojauksella ja vartijapalveluilla, myös ympärivuorokautisesti.

Kaksi vartijaa valppaana 24 tuntia vuorokaudessa

MTV Uutisten saamista asiakirjoista ilmenee, että naisen ja lasten turvaksi päätettiin ostaa Securitakselta henkilösuojausta. Suojausta toteutettiin kahden vartijan ja auton resurssimitoituksella. Maksettavaa tuli siis 48 tunnilta, joka 80 euron tuntihinnalla tarkoitti yhteensä lähes 4000 euroa vuorokaudelta.

Vartiointipalveluiden ostosta on tehty useita perättäisiä päätöksiä lukuisten kuukausien ajan. Securitakselta tehty ostoja oli vuosina 2021–2022 satojatuhansia ja taas satojatuhansia euroja kuukaudessa. Esimerkiksi viideltä kuukaudelta touko–elokuusta 2022 Securitas-kuluja oli pyydetty ELY-keskukselta yhteensä noin 880 000 eurolla.

Kokonaisuudessaan aiheutuneiden vahinkojen pelätään olevan miljoonaluokkaa.

2:07
Securitaksen entisen turvallisuuspäällikköön ja sosiaalitoimen virkamieheen liittyvä rikoskokonaisuus voi paisua. Katso aiheesta lisää tästä!

Securitaksen lasku: Vierailu huvipuistoon yli 1 500 euroa

Asiakirjoista käy ilmi muun muassa se, kuinka lokakuussa 2021 Securitas oli laskuttanut Keusotelta vierailun ilmeisesti huvipuistoon. 

Laskulla näkyy kahden vartijan palvelut, ajon kilometrikorvaukset ja kahden sisäänpääsyn ja yhden rannekkeen osto.

MTV Uutisten tietojen mukaan kyse oli vierailusta Helsingin Linnanmäellä järjestetyssä Valokarnevaali-tapahtumassa. Itse tapahtuman kustannukset matkoineen olivat maltilliset, mutta kahden vartijan läsnäolo yli seitsemäksi tunniksi kustansi reippaasti yli tuhat euroa. Kokonaisuudessaan veroineen maksettavaa tuli yli 1 500 euroa.

Epäillyn rikoksen kohteena valtion rahat

Tapaus kytkeytyy välillisesti valtion rahoitukseen, sillä Keusote-kuntayhtymä haki ELY-keskukselta kustannusten korvaamista kyseisistä kuluista. Uhri kuului ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään, ja niitä koskevien palveluiden järjestämisestä kunnat tai kuntayhtymät pystyvät hakemaan korvaamista ELY-keskuksilta. Nykyään vastaavia palveluita tuottaisivat hyvinvointialueet.

MTV Uutisten saamista asiakirjoista käy ilmi, että ELY-keskus oli viime keväänä tiedustellut Joutsenon vastaanottokeskukselta sitä, että ovatko erityisesti vartiointipalvelut tarkoituksenmukainen palvelu henkilölle, joka on ihmiskaupan uhri. MTV Uutisten saamien tietojen mukaan vastauksessa arvioitiin, että kyseiselle asiakkaalle palvelut voisivat tulla tarpeeseen.

MTV Uutiset on aiemmin kertonut, että sen tietojen mukaan naisen suojaamista oli perusteltu väitteellä siitä, että tämän entisellä miehellä olisi yhteydet terroristijärjestö Isisiin. Tietojen mukaan nämä perusteet olivat tekaistuja.Securitaksen entistä turvallisuuspäällikköä epäillään törkeästä petoksesta, jonka tämä on kiistänyt. Lisäksi sosiaalitoimessa työskennellyttä, ja naista koskevia turvallisuuspalveluita koskeviin hankintoihin liittyviä päätöksiä tehnyttä sosiaalityöntekijää epäillään virkarikoksesta. Hänen uskotaan ylittäneen päätöksissä valtuutensa.

Kuule illan Rikospaikka-ohjelmassa kello 22.35 lisää Securitas-pomon tapauksen tutkinnasta ja siitä, miten valtava energiapakettierä liittyy vyyhdin paljastumiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja