Avarn-rikosvyyhdin tutkinta paljasti pahoinpitelyjä tehtailleen sisäpiirin – keskeisessä roolissa nämä rajut videot

Avarnin järjestyksenvalvojien pahoinpitelyvyyhdissä rajut videot keskeisessä roolissa 12:50
Valtalokamera- ja valvontakameravideot paljastivat järjestyksenvalvojien väkivallan raakuuden kaikessa karmeudessaan.

Avarnin järjestyksenvalvojiin kohdistunut laaja rikostutkinta paljasti, että turva-alan yritykseen oli pesiytynyt väkivaltarikoksia tehtaillut sisäpiiri. Rikokset tapahtuivat pääkaupunkiseudun juna-asemilla ja niiden liepeillä 2020–2022.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikostarkastaja Krista Vallila kertoi Rikospaikassa Avarn-esitutkinnan vaiheet. Rikosilmoituksia asiassa on kirjattu lähes 40.

Poikkeuksellinen vyyhti alkoi paljastua tavanomaisesta häiriötehtävästä joulukuussa 2022. Järjestyksenvalvojat veivät liputta matkustaneen virolaismiehen hissiin ja pahoinpitelivät häntä sen jälkeen, kun olivat ensin peittäneet hissin kameran. 

Lipuntarkastajat olivat kuitenkin nähneet hissin lasin takaa, kun mies oli työnnetty hissin takaseinää vasten ja häntä oli pahoinpidelty nyrkein ja polvella potkien. Lipuntarkastajat tekivät tapahtumista myöhemmin tutkintapyynnön poliisille.

Poliisi otti epäillyt kiinni ja tutkinta laajeni. Laite-etsinnöissä löytyi runsaasti videomateriaalia, joihin oli tallentunut lukuisia järjestyksenvalvojien tekemiä pahoinpitelyjä. Epäiltyjen joukko kasvoi.

– Näyttö asiassa perustui pitkälle valvontakameratallenteisiin ja siihen, mitä järjestyksenvalvojat olivat itse kuvanneet bodycam-kameroillaan, Vallila kertoi Rikospaikan haastattelussa.

Kuvia ja videoita jaettiin sisäpiiriläisten kesken

Järjestyksenvalvojat olivat pahoinpidelleet, nöyryyttäneet ja alistaneet uhreja työtehtäviensä aikana. Osa pahoinpitelyistä oli törkeitä. Väkivaltaa kohdistettiin myös alaikäisiin. Syyttäjän mukaan väkivalta oli sadistista ja uhreja oli valittu rasistisin perustein.

Sisäpiirin muodostaneet järjestyksenvalvojat olivat myös jakaneet toisilleen kuvia ja videoita pahoinpitelytilanteista.

– Oli otettu sellaisia kuvia, että joku asiakas makaa maassa ja järjestyksenvalvoja pitää jalkaa uhrin päällä tehden voitonmerkkiä, Vallila kertoi.

Avarn-rikosvyyhdissä sai syytteitä lopulta 15 järjestyksenvalvojaa. Päätekijät tuomittiin ehdottomaan vankeuteen, osa sai ehdollista vankeutta ja osa sakkoja. Seitsemän vastaajan osalta pahoinpitelysyytteet hylättiin.

Katso videolta Rikospaikan juttu, kuinka poliisi tutki Avarnin järjestyksenvalvojiin kohdistuneen rikoskokonaisuuden. Jutussa näytetään järjestyksenvalvojien vartalokameroihin tallentuneita pahoinpitelyjä.

Lue myös:

    Uusimmat