Sebastian Vettel vaatii vanhojen F1-autojen piirrettä takaisin – ”Jos astut mikroauton kaltaiseen menopeliin”

1:43
McLaren-tallin pomo Zak Brown esitti huolensa koko F1-sarjan tulevaisuudesta.

Nelinkertaisen F1-maailmanmestarin Sebastian Vettelin mukaan sarjan nykyiset autot ovat liian painavia. Autojen paino on noussut jopa 746 kiloon nykyisellä turbohybridimoottorien ja halo-turvajärjestelmän aikakaudella.

Samalla kun autojen huima voimantuotto ja suorituskyky auttavat rikkomaan jatkuvasti uusia kierrosennätyksiä, Vettelin mukaan niiden painoa pitäisi pudottaa.

– Mitä tulee downforceen, mielestäni autot ovat ilmiömäisiä. Se on naurettavaa, miten paljon sitä on, ja miten nopeita autot ovat keskinopeuksiltaan ja kovavauhtisissa mutkissa. Mutta matalissa nopeuksissa tunnet auton painon. Se on jotain, minkä tietää, kun heittää auton puolelta toiselle sikaanissa tai tiukassa mutkassa, saksalainen sanoi Motorsport.comin haastattelussa.

– Mielestäni voisimme hiukan vähentää downforcea, sillä tarvitsemme mieluummin kevyempiä autoja. Kokonaisuutena kierrosajat voisivat silti pysyä samoina, jopa nopeampina.

Vettelin mukaan autojen painoa olisi mahdollista pudottaa lähemmäs vuosikymmenen takaista 600:aa kiloa, vaikka joitakin nykyisiä turvajärjestelmiä ei poistettaisi. Hän kyseenalaistaa kuitenkin joidenkin painoa lisäävien osien tarpeellisuuden ja kaipaa helpompaa ohjattavuutta.

– Autojen paino alkoi nousta uusien moottoreiden ja niiden mukana tulleiden lisäysten myötä. Joidenkin turvajärjestelmien osalta emme halua palata vanhaan, ne ovat tärkeitä. Halo painaa yksin kuitenkin kymmenen kiloa. Siitä voisi tehdä hieman kevyemmän niin, että se pysyy yhä vahvana.

Vettel esittää vertauksen mikroautoihin ja muistuttaa niiden ominaisuuksista suhteessa nykyisiin F1-autoihin.  

– Mielestäni on muistelemisen arvoista, kun autot painoivat vain 600–620 kiloa. Nyt ne ovat minimissään 750. Jos astut mikroauton kaltaiseen menopeliin ja ajattelet sitä suhteessa F1-autoon, yllätyt eniten – vähäisen voiman vuoksi – niiden painosta.

– On fakta, että mikroautot ovat kevyitä ja helposti ohjattavissa, mutta samalla ne ovat erittäin, erittäin nopeita. Tietenkään niissä ei ole aerodynamiikkaa, joten et ole tarpeeksi nopea. Mutta juuri sitä hiukan kaipaisimme, koska tällä hetkellä pystymme tuntemaan F1-auton massan hitauden.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja