"Se on paras teko, jonka ihminen voi toisen eteen tehdä" – tytär yrittää pelastaa äitinsä hengen Facebook-päivityksen avulla

Ruotsalaistyttö toivoo, että mahdollisimman moni saisi tietää kantasolurekisterin olemassaolosta. 

Pia Komulainen Ögaardille diagnosoitiin vakava imusolmukesyöpä lymfooma kaksi vuotta sitten. Ruotsin Skultunassa asuvaa naista on hoidettu kemoterapialla, mutta tulevaisuus ei näytä valoisalta. Vasta 49-vuotiaan naisen elämän pelätään päättyvän liian aikaisin, sillä syöpä ei näytä taantumisen merkkejä.

– Se (kemoterapia) toimi tilapäisesti, mutta lymfooma muuttui aggressiivisempaan muotoon. Siksi hän tarvitsee kantasoluja välittömästi, naisen 28-vuotias tytär Tone Ögaard kertoo.

Kantasolurekisteri

Ruotsalainen Tobias-rekisteri perustettiin vuonna 1992, jolloin se nimettiin 17-vuotiaan luovuttajaa etsineen potilaan mukaan. Rekisterissä on noin 40 000 mahdollista luovuttajaa.

Suomessa kantasolurekisteri on osa Punaisen Ristin veripalvelua, jossa rekisteröityneitä on noin 30 000. 

Molemmat rekisterit ovat osa maailmanlaajuista rekisteriä, jonka kautta kantasoluja välitetään tarvittaessa myös ulkomaille.

Lähteet: Suomen Punainen RistiTobiasregistret

Parantuakseen Ögaard tarvitsee kantasoluja mahdollisimman nopeasti. Kantasolusiirteellä pyritään korvaamaan syöpäpotilaan pahanlaatuiset solut terveillä kantasoluilla.

Koska sopivaa luovuttajaa ei löytynyt, tytär Tone päätti lähettää avunpyynnön sosiaalisen median kautta. Hän vaati kaikkia tuttuja ja tuntemattomia rekisteröitymään kantasolujen luovuttajaksi, jotta sopiva luovuttaja löytyisi mahdollisimman pian.

Rekisteröityneiden määrä on saatu kasvuun

Tytön viestiä on jaettu jo tuhansia kertoja. Useat ihmiset ovatkin kertoneet rekisteröityneensä luovuttajaksi Facebook-viestin nähtyään.

– Se on paras teko, jonka ihminen voi toisen eteen tehdä. Kysymys on elämästä ja kuolemasta, Tone toteaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Vaikka tytär toivookin löytävänsä äidilleen sopivan luovuttajan, hänen mielestään on erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni saisi tietää kantasolurekisterin olemassaolosta. Hän toivoo, että hänen viestinsä ansiosta mahdollisimman moni saisi apua. 

Vaikka Ögaardille ei vielä ole löytynyt luovuttajaa, positiivista on, että rekisteröityneiden ihmisten määrä kasvaa koko ajan.

– Mitä enemmän rekisteröityneitä ihmisiä on, sitä enemmän ihmishenkiä voidaan pelastaa, Tone muistuttaa.

Lähde: Expressen

Lue myös:

    Uusimmat