Mainos

SDP vaatii pankkeja vastuuseen

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma vaatii myös pankkeja vastuuseen Kreikan holtittomasta luototuksesta.

- Todellinen ongelmahan meillä on se, että Saksassa ja Ranskassa on erittäin suuria pankkeja, jotka ovat antaneet paljon rahaa Kreikalle. Nyt täytyy miettiä sitä, mitä vastuuta ottavat ne, jotka ovat tässä tilin tehneet, eli rahoittaneet Kreikkaa erittäin korkeakorkoisilla lainoilla, Heinäluoma toteaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

SDP esittää EU:n laajuista pankki- tai rahoitusmarkkinaveroa, jolloin pankkeihin tai kaikkiin rahoitusmarkkinoilla toimiviin yrityksiin kohdistetulla verolla kerättäisiin etukäteen rahaa konkurssien varalta.

- Silloin pankit olisivat itse maksamassa sitä vahinkoa, jota tällainen holtiton luotonanto voi aiheuttaa. Erittäin pienellä verolla voitaisiin tehdä erittäin iso puskuri, jolloin ei tarvitsisi kysyä veronmaksajien mukaantuloa.

Huijauksen tekijät selvitettävä

Heinäluoman mukaan Kreikan lainapäätös eduskunnassa ei ole läpihuutojuttu.

- Julkisten tietojen mukaan hallituksen ehdot vaikuttavat liian löperöiltä. Täytyy olla tiukemmat ehdot, vastuu pankeilla ja myös niillä, jotka ovat tätä huijausta tehneet.

SDP on valmis siirtämään asiaa eteenpäin mikäli eduskunnassa sovitaan rahoitusmarkkinaverosta tai pankkiverosta, etteivät rahoituskriisit tule yhteiskunnan maksettavaksi.

- Jos näistä voidaan sopia, niin sitten tämä menee eteenpäin, mutta muutoin olemme erittäin kriittisiä.

Kansainvälinen valuuttarahaston avun ehtona on, että sen lainat ovat aina ensisijaisia eli ensin maksetaan viimeksi annettu laina. Heinäluoman mukaan tuen antamiseksi täytyy asettaa tiukka ehto siitä, että Suomen antama laina on ensisijaista luototusta, joka maksetaan ensin pois jos vaikeuksia tulee.

- Nyt täytyy kysyä Suomen hallitukselta mitä tämä Suomen raha on, onko se ensisijaista? Jos ei se ole, niin sitten tietenkin meillä riski menetyksistä kasvaa. Jos valuuttarahasto ottaa ensin pois alta omansa ja sitten muut, niin suomalaisen veronmaksajan riski vaan nousee Kreikan suoritusvaikeustapauksessa.

- Tuen ehdoksi pitäisi myös laittaa se, että Kreikka selvittää ketkä ovat antaneet määräyksen tämmöisestä tilastohuijauksesta. Nyt ne, jotka ovat keskeisiä sopankeittäjiä, saattavat luikahtaa kuin koira veräjästä, Heinäluoma ihmettelee

(MTV3)

Katso SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman haastattelu (Huomenta Suomi 4.5.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.