SDP raivostui vuotosyytöksistä - "Kyllä nyt täytyy sanoa suu puhtaaksi"

Oppositiopuolue SDP on tuohtunut väitteistä, että sen piiristä olisi vuodettu julkisuuteen salaisina pidettäviä tietoja Suomen tavoitteista EU:n neuvotteluissa.

- Kuka on vuotanut ja mitä tietoja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma tivasi pääministeri Mari Kiviniemeltä (kesk.) eduskunnan kyselytunnilla tänään.

Kiviniemi selitti tarkoittaneensa valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) esille nostamaa tapausta. Katainen kertoi itse, miten epäily vuodosta oli kerran herännyt tavasta, jolla toimittajat olivat osanneet kysyä häneltä Suomen neuvottelutavoitteista. Häntä ennen eduskunnan suuren valiokunnan kokouksesta oli poistanut joitakin edustajia.

- Kertokaa, mitä on vuodettu ja kuka. Se olisi isänmaallista, Miapetra Kumpula-Natri (sd.) jatkoi.

"Onko tämä isänmaallista?"

Heinäluoma kiisti jyrkästi vuotoepäilyt demareiden piiristä ja tivasi, mitä pääministeri ajattelee ministeri Paavo Väyrysen (kesk.) tavasta kertoa julkisuuteen hallituksen EU-ministerivaliokunnan salassa pidettäviä tietoja.

Väyrynen kertoi jo helmikuun alkupuolella, miten valiokunnassa oli tammikuussa keskusteltu ehdotuksesta, että Suomi nostaisi takuunsa talousvaikeuksiin joutuneiden EU-maiden tukemisessa kahdeksasta kuuteentoista miljardiin.

- Onko Väyrysen menettely hyväksyttävää ja isänmaallista, suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) kysyi.

Kiviniemi väisti kysymyksen. Hän totesi, ettei ole lukenut tämän kirjaa eikä tunne sen yksityiskohtia.

Heinäluoma ei tyytynyt vastaukseen.

- Kyllä nyt täytyy sanoa suu puhtaaksi, mikä tieto on vuotanut. Ainut, mitä tiedämme, on Väyrysen lausunto, jossa hän kertoo salaisena pidettäviä EU-ministerivaliokunnan kokouksia eikä pääministerillä ole mitään sanottavaa tällaisesta toiminnasta.

"Sanottua ei voi pyyhkiä pois"

Pääministeri Kiviniemi pahoitteli koko eduskunnan edessä edellispäivän "epäonnistunutta sananvalintaansa" opposition epäisänmaallisuudesta.

Oppositio oli vaatinut Kiviniemeä perumaan syytöksensä. Eräänlainen vastaus tuli nyt.

- Ei sanottuja sanoja saa pois pöytäkirjasta, Kiviniemi sanoi.

(MTV3 - STT)

Katso Eeva Lehtimäen juttu (Seitsemän uutiset 10.3.2011)

Lue myös:

    Uusimmat