SDP:n Antti Rinne pitää Sipilän päätöstä arveluttavana – "Hallitus tekee itsestään poliittisesti täysin ramman ankan"

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää pääministeri Juha Sipilän (kesk.) päätöstä hallituksen eroamisesta harkitsemattomana.

Rinne sanoo STT:lle, että hallituksen touhu on demokratian ja parlamentarismin kannalta monessa suhteessa arveluttavaa ja rikkoo totuttuja, vakiintuneita tapoja.

Hallitus on Rinteen mielestä itse rakentanut polkua tähän tilanteeseen. Hän muistuttaa, että asiantuntijat ja oppositio ovat pitkään osoittaneet sote-uudistuksen sisältävän perustuslakiongelmia valinnanvapauden ja maakuntahallinnon osalta.

– En näe mitään erityistä perustetta sille, että hallitus viittä viikkoa ennen vaaleja eroaa ja tekee itsestään poliittisesti täysin ramman ankan. Tämä ei ole fiksu tapa hoitaa tätä asiaa, Rinne sanoo.

Pääministeri Sipilän hallitus on jatkamassa uuden hallituksen nimittämiseen asti toimitusministeristönä. Rinne sanoo olevansa huolissaan heinäkuussa alkavan EU-puheenjohtajakauden valmisteluista. Hänen mielestään olisi ollut tärkeää, että maassa olisi ollut loppuun asti toimintakykyinen hallitus.

– Nyt tarvittaisiin yhteistä poliittista valmistelua, poliittista hallitusta, joka ottaa vastuuta valmistelusta.

Rinne ei vielä tiedä, miten käy eduskunnassa olevan keskeneräisen lainsäädännön. Hän toivoo, että esimerkiksi tiedustelulaki saadaan hyväksyttyä tällä eduskuntakaudella.

– Se on kansalaisten turvallisuuden kannalta pitkässä juoksussa laki, joka pitää saada voimaan. Minulla ei ole tällä hetkellä selvää käsitystä siitä mitä tämä kaikki tulee tarkoittamaan. Toivon, että presidentti on miettinyt yhdessä hallituksen ja pääministerin kanssa mitä tämä tulee tarkoittamaan ja tehnyt oikeita päätöksiä.

Hallituksen toiminta toimitusministeristönä tulee hänen mukaansa vaikeuttamaan asioiden hoitamista ja oli siksi huonosti harkittu päätös.

– EU:n neuvostoissa ei ole muuta kuin virkamieskantaa, ei poliittista. Hallitus ei pysty muodostamaan poliittista kantaa, kun se on toimitusministeristö.

Rinne itse sai tietää Sipilän ratkaisusta valtioneuvoston tiedotteesta.

– Kyllä minulla aavistuksia oli, mutta ei tietoa.

Markkinamalli ei käy SDP:lle

Pääministeri Sipilä kommentoi tuoreeltaan, että hän voisi kutsua eduskuntapuolueet pyöreän pöydän ääreen.

Rinne muistuttaa SDP:n tarjonneen ajatusta sote-uudistuksen parlamentaarisesta valmistelusta pitkin matkaa.

– Sosiaalidemokraattinen puolue ei tule hyväksymään tätä markkinamallia, jolla viedään sosiaali- ja terveyspalveluita peruspalveluiden näkökulmasta samaan tilanteeseen kuin mitä vanhusten palvelut ovat tällä hetkellä.

– Jos puhtaalta pöydältä lähdetään etsimään ratkaisuja, ei kuitenkaan alusta lähtien valmisteluun, ei SDP koskaan kieltäydy tarkastelemasta tilannetta, Rinne vastaa.

SDP ei kannata hänen mukaansa myöskään maakuntamallia, joka koskee muitakin hallinnonaloja kuin sosiaali- ja terveydenhuoltoa. 

Lue myös:

    Uusimmat