Mainos

Schüssel: EU:n laajentumista ei estä kukaan

Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel tähdensi tänään Saksan-vierailullaan, että kukaan ei voi estää Euroopan unionin laajentumista,

-EU:n laajeneminen on historiallinen mahdollisuus ja Itävallan etujen mukaista, Schüssel tähdensi Stuttgartissa, jossa hän vieraili Baden-Württembergin pääministerin Erwin Teufelin kutsusta. Teufel vastustaa Itävalta-boikottia. Schüssel arveli kuitenkin, ettei EU voi harkita entisten kommunistimaiden mukaanottamista ennenkuin yhteisön "sisäiset jännitteet" on voitettu.

14 EU-maata yhtyi kevättalvella Itävallan vastaiseen boikottiin sen jälkeen kun äärioikeistolainen Jörg Haiderin johtama Vapauspuolue nousi maan hallitukseen.

Haider uhkasi EU:ta

Haider puolestaan varoitti jälleen, että Itävalta pysäyttää EU:n hallintouudistuksen, jollei pakotteista luovuta. EU:n on määrä päättää uudistuksesta Ranskan puheenjohtajakaudella ja ennen uusien jäsenmaiden hyväksymistä yhteisöön. Haiderin uhkaus EU:n halvauttamisesta oli vastaus Ranskan lausuntoon, jonka mukaan pakotteisiin ei puututa ennen Itävaltaa koskevan ihmisoikeusraportin valmistumista.

-Nyt kun Ranska on sanonut, ettei mikään muutu sen puheenjohtajuuskaudella, sanomme suoraan, ettei

Haider, Jörg

mikään liiku eteenpäin, Haider sanoi itävaltalaisen ORF-radioaseman mukaan. Schüssel toivoi Stuttgartissa, että Itävaltaa koskeva raportti valmistuisi syyskuussa. Ranska kiirehti heti torjumaan Schüsselin toiveen. Presidentti Jacques Chiracin mukaan kolmihenkiselle Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen selvitysryhmälle ei ole asetettu takarajaa.

-Siihen asti kunnes raportti valmistuu, 14 maan kahdenväliset pakotteet pysyvät voimassa, Chirac sanoi tavattuaan EU:n komission puheenjohtajan Romano Prodin.

Kansanäänestystä pohjustetaan

Itävallassa EU:n boikottitoimia paheksutaan laajasti, ja erityisen komitean on määrä tiistaina pohjustaa boikottiin liittyvää kansanäänestystä. Oppositiossa oleva sosiaalidemokraattinen puolue arvosteli maanantaina äänestyshanketta.

-Kotimaassa se olisi yritys parantaa Vapauspuolueen imagoa ja ulkomailla vaarantaisi Itävallan ja muiden EU-maiden suhteita, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Peter Kostelka arvioi. Kansanäänestys oli alunperin Haiderin ajatus, jonka Schüsselin Kansanpuolue on varauksellisesti hyväksynyt.

(MTV3-STT-APA-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.