Mainos

Schröderille tulossa kirvelevä tappio tärkeässä osavaltiossa

Saksassa liittokansleri Gerhard Schröderin johtamat sosiaalidemokraatit ovat hävinneet Nordrhein-Westfalenissa pidetyt osavaltiovaalit. Sosiaalidemokraatit haluavat ennenaikaiset vaalit jo syksyllä.

Liittokansleri Gerhard Schröderin johtamat sosiaalidemokraatit hävisivät ovensuukyselyjen mukaan kirkkaasti Nordrhein-Westfalenissa tänään pidetyt osavaltiovaalit. Kirvelevä tappio sai puolueen ehdottamaan ennenaikaisia parlamenttivaaleja syksyllä.

Sosiaalidemokraatit saivat Saksan tv:n kyselyn mukaan 37,5 prosenttia äänistä, kun kristillisdemokraateille povattiin 45 prosentin äänisaalista. Sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Franz Müntefering ehdotti vaalien aikaistamista heti ovensuukyselyn tuloksen selvittyä. Normaalin aikataulun mukaan vaalit järjestettäisiin vasta ensi vuoden syksyllä.

Kristillisdemokraattien johtaja Angela Merkel hyväksyi oitis ehdotuksen.

- Jokainen päivä, jolloin puna-vihreät eivät ole hallituksessa, on hyvä päivä Saksalle, Merkel sanoi Berliinissä.

Päätöksen asiassa tekee lopullisesti liittopäivät.

Sosiaalidemokraattien hallituskumppani vihreät sai ovensuukyselyn mukaan 6 prosenttia, kun taas kristillisdemokraattien mahdollinen yhteistyöpuolue vapaat demokraatit päätyivät 6-6,5 prosenttiin. Jos kyselyn tulos varmistuu ääntenlaskennassa, valta vaihtuu osavaltiossa 39 vuoden jälkeen.

Vaalitulosta odotettiin jo ennakkoon jännityksellä koko Saksassa, sillä sen uskotaan heijastelevan liittokansleri Gerhard Schröderin ja hänen puolueensa kohtaloa tulevissa liittovaltiovaaleissa.

- Tänään NRW äänestää -- ja Berliini vapisee, otsikoi Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung -lehti vaalipäivän numeronsa.

Sosiaalidemokraatit ovat hallinneet Nordrhein-Westfalenia 39 vuoden ajan, mutta puolueen suosio on pudonnut roimasti. Tuoreessa muistissa ovat myös SPD:n kokemat tappiot useissa muissa osavaltioissa.

Sosiaalidemokraattien kannatusta on murentanut suuri työttömyys, joka kiusaa suuresti myös Saksan teollisuuden sydänmaana pidettyä Ruhrin aluetta. Kun koko maassa työttömien määrä on viiden miljoonan luokkaa, on Nordrhein-Westfalenissa juuri ylitetty miljoonan työttömän raja.

(MTV3- STT-Reuters-DPA)

(Kymmenen uutiset 22.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.