Mainos

Schröder tyytyväinen Berliinin kokouksen antiin

EU:n puheenjohtajamaa Saksan liittokansleri Gerhard Schröder pitää Berliinin huippukokousta erittäin menestyksellisenä. Schröderin mukaan se on erityisesti osoitus EU:n kyvystä tehdä laajoja ratkaisuja. EU-johtajat pääsivät aamulla yhteisymmärrykseen maatalous- ja aluerahoituksen uudistamiseen tähtäävästä Agenda 2000-ohjelmasta.

-Berliinissä pystyttiin valitsemaan nopeasti EU:n komissiolle uusi puheenjohtaja sekä saavutettiin 15 jäsenmaan yhtenäinen kanta Kosovon tilanteesta. Lisäksi saatiin aikaan kauppasopimus Etelä-Afrikan kanssa, Schröder sanoi.
Schröder piti myös saavutettua Agenda-ratkaisua menetyksenä, sillä EU:n budjettikuri säilyi, ja sen kasvu onnistuttiin jäädyttämään inflaation kasvua vastaavalle tasolle. Hän sanoi sopimuksen olevan "hyvä kompromissi".

Schröder: Agendan ansiona oikeudenmukaisempi kustannustenjako

Myös maatalouspaketti on Schröderin mielestä täysin puolustettavissa. Agendan ansiona on Schröderin mielestä oikeudenmukaisempi tapa jakaa unionin kustannuksia jäsenmaiden välillä. Saksan edelleen korkeana pysyvää omaa maksuosuutta Schröder ei pitänyt "lottovoittona".

Sekä Schröder että aamun tiedotustilaisuuteen osallistunut EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer kehuivat erityisesti jäsenmaiden keskinäistä solidaarisuutta. Schröder sanoi suurten jäsenmaiden ottaneen pienempien ongelmat huomioon. Santer korosti tasapainoa, johon on päästy kaikkien jäsenmaiden tekemien myönnytysten ansiosta.

Kysyttäessä eri maiden kohdalla esiintyneitä neuvotteluongelmia, Schröder kieltäytyi kommentoimasta niitä jokaisen maan osalta, viitaten erikseen suomalaisiin. Hän ei täsmentänyt oliko Suomi neuvotteluosapuolena jollain lailla erityisen ongelmallinen tai muutoin mieleenpainuva.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.