Mainos

Schröder nimitettiin virallisesti Kohlin haastajaksi

Saksan sosiaalidemokraatit valitsivat tänään Ali-Saksin pääministerin Gerhard Schröderin virallisesti liittokansleriehdokkaakseen. Schröder sai kuitenkin puolueelta hieman heikomman tuen kuin sosiaalidemokraattien aiemmat liittokansleriehdokkaat.

Runsaat 93 prosenttia puoluekokousedustajista asettui Leipzigissa tukemaan Schröderiä, joka haastaa Saksan nykyisen liittokanslerin Helmut Kohlin syyskuussa pidettävissä vaaleissa. Schröder sanoi puoluekokouksessa pitämässään puheessa aikovansa nostaa työttömyyden vastaisen taistelun keskeiseksi vaalikampanjassaan. Hän syytti Kohlia Saksan ennätysmäisestä työttömyydestä ja nimitti häntä "työttömyyden liittokansleriksi". Saksassa oli maaliskuussa vajaat viisi miljoonaa ihmistä eli lähes 12 prosenttia työvoimasta vailla työtä.

Vaikka Schröder tunnustikin Kohlin merkityksen Saksojen yhdistymisen ajan johtajana, hänen mukaansa maa kärsii nyt "pysähtyneisyydestä ja lamauttavasta pessimismistä". 68-vuotias Kohl on hallinnut Saksaa liittokanslerina vuodesta 1982 lähtien. Sosiaalidemokraattien neljä edellistä liittokansleriehdokasta eli Rudolf Scharping, Oskar Lafontaine, Johannes Rau ja Hans-Jochen Vogel saivat kaikki aikanaan puoleelta suuremman eli 95-100 prosentin tuen ehdokkuudelleen. Kohl löi kuitenkin vaaleissa jokaisen heistä. Mielipidemittausten mukaan sosiaalidemokraatit johtavat nyt Kohlin kristillisdemokraatteihin nähden noin kymmenellä prosenttiyksiköllä. Kohl oli kuitenkin samantyyppisissä asemissa puoli vuotta ennen vuoden 1994 vaaleja ja nousi silti voittoon.

Sosiaalidemokraattien parlamenttiryhmän johtajana toimiva Rudolf Scharping antoi tänään puoluekokouksessa tukensa Schröderille kehottaen kaikkia kokousedustajia äänestämään hänen ehdokkuutensa puolesta. Scharping sanoi ennen äänestystä, että mikä tahansa yli 90 prosentin nouseva tulos osoittaa SPD:n olevan Schröderin takana. Scharping ja Schröder olivat aiemmin katkeria kilpailijoita puolueen sisällä. Nyt he ovat luvanneet haudata erimielisyytensä ja tehdä yhdessä työtä Kohlin kaatamiseksi.

Markkinamyönteisenä pidetty Schröder lupasi pyrkiä laskemaan yrityksien maksamia veroja noin 35 prosenttiin nykyisestä yli 40 prosentista. Samoin hän lupasi helpotusta tuloverotukseen. Schröder varoitti myös Euroopan yhteisvaluutan tuomista riskeistä ja sanoi euron voivan jakaa Euroopan ellei verotusta ja hyvinvointinormeja yhdenmukaisteta kaikissa maissa. Hän kuitenkin lupasi, että sosiaalidemokraattien johtama hallitus tekee yhteisvaluutasta menestyksen. SPD:n odotettiin myös kokouksessaan laativan toimintaohjelman mahdollisen valtaantulonsa 100 ensimmäiselle päivälle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.