Mainos

Savunkulkeutumiskokeet langettivat sauhuttelukiellon

Pirkkalan kunta on langettanut kotinsa terassilla tupakoinneelle asukkaalle tupakointikiellon. Kielto syntyi, kun tupakoijan yläpuolella asuva henkilö teki valituksen tupakanpoltosta aiheutuvista hajuhaitoista.

Eilen myös Helsinki kielsi Pikku-Huopalahdessa asuvalta tupakoitsijalta tupruttelun asuntonsa parvekkeella sakon uhalla.

Pirkkalan kunnan ympäristöterveyspäällikkö Outi Lepistö kertoo, että hajuhaittoja tutkitaan savunkulkeutumiskokeella.

- Pirkkalassa savunkulkeutumiskoe tehtiin kolme kertaa. Kokeiden aikana ensimmäisen kerroksen terassilla poltettiin savukkeita ja yläkerran asunnossa seurattiin sauhuttelusta aiheutuvien hajuhaittojen muodostumista.

Kokeiden mukaan yläkerrassa asuva kärsi alakerran asukkaan sauhuttelusta. Kokeen tulokset johtivat tupakointikieltoon.

Tupakointikielloista ei vielä oikeuden päätöstä

Sekä helsikiläistupakoitsija, jolta sauhuttelu kiellettiin sakonuhalla, että pirkkalalainen sauhuttelija, voivat kumpikin valittaa tupakointikiellostaan hallinto-oikeuteen.

- Oikeus voisi sitten ratkaista voidaanko näin menetellä vai ei, toteaa Hiltunen.

Jos tupakointikiellot saisivat lain voiman, niiden käyttö saattaisi Hiltuseen mukaan yleistyä.

Sauhuttelukielto syntyy valituksella

Naapurin tupakoinnin aiheuttaessa hajuhaittoja, asia pitää saattaa kunnan terveysviranomaisten käsiteltäväksi. Myös muista, kuin tupakanpoltosta syntyvistä hajuhaitoista, voidaan tehdä valituksia.

- No jos naapuri esimerkiksi mädättää jotain parvekkeellaan, niin varmasti siihen voidaan puuttua. Tai käyttää autoaan jatkuvasti pihamaalla, kertoo Suomen Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

- Äärimmilleenhän voidaan mennä siinä, että jos minä en pidä sinun hajuvedestäsi, voin tehdä valituksen. Mutta tässäkin on silti sellainen piirre, että jos seinän takana asuva onkin erittäin astmaattinen ja toisen hajuvesi voi todella aiheuttaa astmakohtauksen, niin silloin voidaan alkaa oikeasti keskustella, kuinka suuresta terveyshaitasta on kysymys.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.