Sauna on lempeä kodin sydän

Sauna on monessa kodissa tärkeä paikka, joten sen sisustamiseen kannattaa panostaa. Päivitä mieltä ja kehoa hellivä huone kevääseen kunnon siivouksen ja tuunauksen avulla.

Kevään tullen koti uudistuu ja kaikki pölyiset nurkat halutaan puhtaaksi talven jäljiltä. Käännä katse myös saunaan ja pesutiloihin, sillä ne toimittavat tärkeää tehtävää kodissasi.

Kylpytiloja ei missään nimessä saa käyttää välivarastona puutarhatavaroille tai siivousvälineille, sillä huoneiden tehtävänä on toimia kodin rentouttavana keitaana, jonne voi kellahtaa pitkän päivän jälkeen.

Kylpyhuone järjestykseen

Ympäri lattioita pyörivät shampoo-purkit ja pesuaineet saavat kylpytilat helposti näyttämään sekaiselta, joten hanki niille kunnollinen säilytyspaikka. Esimerkiksi rullilla liikuteltava erillinen laatikosto toimii hyvin.

Pesupenkki on tärkeä kylpyhuoneessa, sillä siihen on mukava istahtaa löylyjen välissä tai suihkuvuoroa odotellessa. Materiaaliksi kannattaa valita puu, joka on sekä helppohoitoinen että mukava istua.

Laita kylpytiloihin rauhoittavia, pehmeitä värisävyjä, kuten beigeä, valkoista ja harmaata. Kodintekstiilejä vaihtamalla saat sinne lisää väriä, mutta kalusteisiin, joiden tulee kestää hyvin ajan hammasta, kannattaa valita neutraaleja värisävyjä.

Pese sauna oikein

Saunan peseminen vanhalla kunnon mäntysuovalla on yksi kevätsiivouksen parhaita puolia. Päivän touhuamisen jälkeen on ihana suunnata löylyttelemään puhtaille lauteille.

– Imuroi lattialta pois pölyt ja irtoroskat
– Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset avautuvat. Pese pinnat sen jälkeen pehmeän harjan ja miedon pesuaineen avulla. Liian kovia aineita ei saunassa kannata käyttää ja etenkin klooripitoiset aineet ovat pannassa, sillä ne voivat imeytyä puuhun. Harjaa puupinnat syiden mukaisesti, jotta ne säilyvät kauniina.
– Huuhtele sauna pesun jälkeen kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat.
– Pese vielä saunan lattia, sekä kylpyhuoneen seinäpinnat ja lattia huolella. Älä unohda lattiakaivoa, joka voi olla todellinen bakteeripesäke. Käytä suojakäsineitä, nosta ritilä pois ja poista irtohiukset ja muut roskat talouspaperin avulla. Laske kaivoon puhdasta vettä ja suihkuta sinne astianpesuainetta tai desinfioivaa pesuainetta. Pese ritilä molemmilta puolilta esimerkiksi vanhan tiskiharjan avulla, huuhtele ja aseta takaisin paikoilleen. Laske lattiakaivoon vielä sen jälkeen puhdasta vettä.
Siivousohjeiden lähde: Martat.fi

Kuvat: Shutterstock/ Luhta Home/ Helo/ Ikea

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja