Mainos

Saudi-Arabian kuningas Fahd on kuollut

Maailman rikkain hallitsija kuoli pitkään sairastettuaan yli 80 vuoden iässä.

Saudi-Arabian kuningas Fahd bin Abdul-Aziz on kuollut. Kuninkaan terveys oli ollut heikko jo useiden vuosien ajan ja hän on viettänyt pitkiä ajanjaksoja sairaalahoidossa.

Maan televisio on keskeyttänyt normaalin lähetyksensä ja välittää Koraanin säkeitä.

Fahdista tuli Saudi-Arabian viides kuningas vuonna 1982 velipuolensa kuningas Khaledin kuoleman jälkeen. Hallitsijan tarkkaa ikää ei tiedä, hänen arvellaan syntyneen joko 1920 tai 1922.

Fahdin kaudella Saudi-Arabia vahvisti asemiaan Lähi-Idän vaikutusvaltaisimpana valtiona. Kuningas pysyi Irakin vankkumattomana tukijana koko Persianlahden kahdeksanvuotisen sodan ajan. Vuonna 1990 hänen päätöksensä tukea Yhdysvaltoja Irakin Kuwaitin-valloitusyritystä vastaan sai kuitenkin monet muutkin arabimaat kääntymään Saddam Husseinia vastaan, mutta useat konservatiivit vastustivat USA:n joukkojen läsnäoloa Saudi-Arabiassa.

Vuonna 2004 Forbes -lehti arvioi, että Fahdin omaisuus olisi noin 25 miljardia dollaria. Hän oli maailman rikkain hallitsija.

Kruununprinssi Abdullah on ottanut vastuun maan hallitsemisesta. Hänestä kruunataan Saudi-Arabian seuraava kuningas. Abdullah on ollut maan todellinen johtaja jo vuodesta 1995 lähtien, jolloin Fahd sai vakavan sairaskohtauksen.

Arabimaiden huippukokousta siirretään muutamalla päivällä kuninkaan kuoleman takia, ilmoitti Arabiliiton pääsihteeri Amr Mussa tänään. Huippukokous oli tarkoitus pitää ylihuomenna Egyptin Sharm el-Sheikhissä. Uutta päivämäärää kokouksen järjestämiselle ollaan parhaillaan harkitsemassa.

(MTV3-AFP-STT)

(Yhdeksän uutiset 01.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.