Saudi-Arabia listasi 23 naisilta kiellettyä ammattia

Kaikki tietävät, että Saudi-Arabian naisten elämä on varsin rajoitettua lansimaalaiseen elämäntyyliin verrattuna. Naiset eivät saa muun muassa ajaa autoa tai matkustaa yksin. Myös naisten työssä käynti on vähäistä, ja sitä rajoitetaan erilaisin säädöksin. Kokonaan naisilta on kielletty 23 toimialaa, kertoo Arab News -uutissivusto.

Maan mediassa levisi perjantaina raportti, jonka mukaan Saudi-Arabian itäisen provinssin työministeriössä on määritelty, mitkä ammatit ovat naisille sopivia. Lähteeksi kerrotaan ministeriön edustaja Sultan Al-Mutairi.

Al-Mutairin mukaan maan työlait sallivat naisten työskennellä ainoastaan heidän luonnolleen sopivissa tehtävissä. Tämä rajaa pois useita ammatteja, joiden ei katsota sopivan Saudi-Arabian naisväestölle. Raportissa listataan 23 työtä, jotka ovat naisilta kokonaan kiellettyjä. 

Kiellettyjen töiden lista on varsin erikoinen

Naisilta on kiellettyä kaikki maan alla tapahtuva työskentely. He eivät myöskään saa olla tekemisissä jätevesien tai öljyjohdannaisten tuotteiden kanssa.

Kaivostyö, sementin käyttäminen, rakennustyöt ja maalaustyöt, jotka edellyttävät korkeilla rakennustelineillä seisomista, ovat niin ikään naisväeltä kiellettyjä. Naisen luonnon kanssa yhteen eivät myöskään sovi uunit, joissa sulatetaan rautaa. 

Muita kiellettyjä toimia ovat energiaa tuottava teollisuus ja dynamiitin käsittely, hitsaaminen, autokorjaamot ja sepänpajat. Naisten ei myöskään tule työskennellä tietyistä aineista tehtyjen lannotteiden parissa. Näitä aineita ovat muun muassa eläin- ja verijäte.

Listaan kuuluvat vielä lasin sulatus, laivojen lastaaminen tai lastin purku satamissa sekä sähköakkujen valmistaminen tai korjaaminen. Naiset eivät myöskään saa valmistaa autoja, joihin käytetyistä materiaaleista yli 10 prosenttia on lyijyä.

Heitä ei saa palkata myöskään kumi-, värjäys- tai hiiliteollisuuden aloille, eivätkä he saa tehdä peilejä käyttämällä elohopeaa. 

Raportissa sanotaan myös, että naisia ei voi palkata tehtaisiin, jotkä käsittelevät lyijyä sisältävää tuhkaa. He eivät saa myöskään erottaa hopeaa lyijystä tai valmistaa lyijydioksidia tai keltaista lyijydioksidia. 

Työpajojen siivoaminen sekä koneiden korjaaminen tai puhdistaminen ovat myös kiellettyjen listalla. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja