Satu Silvo avautuu ravintolayrittäjien tuskasta: Matto menee alta viikko viikon jälkeen

Hallitus kaavailee tiukennuksia ravintoloiden koronarajoituksiin – näin uudistus otetaan alalla vastaan 7:45
Hallitus kaavailee tiukennuksia ravintoloiden koronarajoituksiin – näin uudistus otetaan alalla vastaan

Näyttelijä ja ravintolayrittäjä Satu Silvo kertoo, että ravintolan pyörittäminen korona-aikaan on ollut jatkuvaa kamppailua. Hän kannattaisi mieluummin jopa koko yhteiskunnan täyssulkua kuin jatkuvasti muuttuvaa koronarajoituksia.

– Jatkuvaa uuden keksimistä, matto menee alta viikko viikon jälkeen.

Näin ravintolayrittäjä Satu Silvo kuvailee ravintolayrittäjien tuskaa Uutisaamun haastattelussa.

Silvo pyörittää Silvoplee-kasvisravintolaa Helsingin Kalliossa. Hän kohtasi ensimmäisen vastoinkäymisen jo ennen koronaa, kun koko kortteli, jossa Silvoplee oli, purettiin rakennustyön tieltä.

Hän yritti avata ravintolan uudelleen asiakkaiden toiveesta.

– Emme saaneet edes avattua ravintolaa uudessa tilassa, kun korona alkoi maaliskuussa.

Koronasta lähtien ravintolan pyörittäminen on ollut jatkuvaa kamppailua.

– Henkilökunta keksi viikko viikon jälkeen ja jatkuvien epäonnistumisien kautta aina uuden tuotteen, Silvo sanoo.

– Lopettamisen uhka on koko ajan päällä.

MaRan Timo Lappi suomii valtion koronatukien määrää

Silvo kertoo, että viestinnän sekavuus ja epäjohdonmukaisuus vaivaa häntä tilanteessa kaikkein eniten. Hän itse kannattaisi ravintoloitsijana kevään kaltaista täyssulkua.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden toimitusjohtaja Timo Lappi on toista mieltä kahdesta syystä. Ensimmäinen on, että valtion korvaukset sulkemisista ovat Lapin mukaan pieniä.

– Ne ovat todella pieniä esimerkiksi verrattuna muihin Pohjoismaihin, Lappi sanoo.

– Katsoin tuossa juuri, että korvaus, jota ravintolat ovat saaneet kesäkuusta lokakuun loppuun kustannustukea, on 14 miljoonaa euroa. Sehän on ihan naurettava summa.

Toinen syy on se, että vaikka ravintolat suljettaisiin, vuokrat todennäköisesti juoksisivat.

– Vielä keväällä vuokranantajat tulivat sulun aikaan ravintoloita ja muitakin yrityksiä vastaan, nyt vuokria korkeintaan siirretään, ja vuokranantajat toteavat, ettei tämä koske heitä.

– Se on todella vastuutonta. Vuokrananatajienkin kannattaisi miettiä, että kun hyviä yrityksiä menee konkurssiin, niin ravintolatiloja tyhjenee eikä enää ole hyviä vuokralaisia.

Lue myös: 


Lue myös:

    Uusimmat