Eeva Lehtimäen kommentti: Homma alkaa repeillä – hallitus huolestui itsekin sekavasta strategiaviestinnästään, kansalaiset taistelevat koronaturtumusta vastaan

Mönkijä on helpompi saada Marsiin kuin ottaa tällä hetkellä selvää hallituksen ja viranomaisten koronaviestinnästä, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Suomi ja suomalaiset ovat hoitaneet tähän asti koronaleiviskänsä hyvin. Tämän voi todeta vertailemalla tartuntamääriä, kuolleisuutta sekä sairaalahoidon kuormitusta moniin muihin Euroopan maihin.

Myös hallitus on pärjännyt vaihtelevassa koronamaastossa kehujen arvoisesti.

Nyt homma alkaa kuitenkin repeillä ja kunnolla. Tartuntamäärät ovat kasvussa erityisesti Uudellamaalla. Samaan aikaan hiihtolomailemaan rynnänneet eteläsuomalaiset aiheuttavat kauhua Lapin lääkäreissä. Eli kääntyykö pohjoisen tautitilanne lähiviikkoina selvästi huonompaan suuntaan? Lisäksi Etelä-Suomessa huolta herättää vauhdilla leviävä virusmuunnos.

Samaan aikaan koronaturtumus on totta. Ei enää villasukkien kutomista, pataleipää, etäpalavereja, tylsinä toistuvia viikkoja, ilman kaukana asuvia sukulaisia. Tekee mieli höllätä.

Vaikea koronaviestintä, hallitus on itsekin huolestunut

Myös hallituksessa homma alkaa repeillä. Moni hallituksen ministeri sekä koronapäätöksiin osallistuva virkamiesasiantuntija myöntää, että koronaviestintä on menossa metsään ja kunnolla.

Syynä on asioiden ja termien hähmäisyys. Ilmassa viuhuu perustasoa, kiihtymisvaihetta ja leviämisvaihetta. On strategian mukainen taso yksi, kaksi ja kolme.

Hallituslähteen mukaan hänellä on kova huoli siitä, pysyykö kukaan enää kartalla koronatilanteesta. Tietävätkö ihmiset, mitä pitää tehdä vai noudattaako jokainen ohjeita ja suosituksia vähän sinne päin oman fiiliksensä mukaan?

Nyt Suomi on siirtymässä koronan kanssa tasolle kaksi eli toiseksi vakavimpaan vaiheeseen. Kiristyksiä on luvassa ainakin Uudellemaalle, siitä lienee yhteisymmärrys, mutta muiden alueiden tilanteesta hallituksessa on ristivetoa. Esimerkiksi keskustalaisille eivät maistu kovemmat toimet taudin kanssa pärjäävissä maakunnissa.

Hallituksen mukaan tilanne on siis vakava. Ollaan veitsen terällä, uhkailee ilta toisensa jälkeen hallituksen epävirallinen koronapääministeri Krista Kiuru (sd.). 

Sitten, päivää ennen hiihtoloman alkua, THL:n Taneli Puumalainen kehottaa jättämään reissut väliin. Mitä tekee perhe Virtanen? Sanoo että aha, nyt tuli suositus kyllä vähän myöhään ja lähtee kohti Lappia. Että pitäkää suosituksenne. 

Selvästi myös THL:n ja STM:n välillä on linjaerimielisyyksiä. THL:n virkamiehet joutuivat puhutteluun viime viikolla matkustus- ja pääkaupunkiseudun ravintoloiden sulkemissuositusten jälkeen.

Tiedotustilaisuus yllätti kuulemma hallituksen. Erikoista, koska THL:n asiantuntijoiden rinnalla seisoi myös STM:n virkamies.

Ravintolat vastaan kulttuuriväki – lapset vastaan aikuiset 

Myös hallituksen sisällä taistelee monia linjoja, joita yritetään sovittaa yhteen.

Nyt jo voi sanoa, että uusia ravintolarajoituksia on tulossa ainakin baareihin ja iltapaikkoihin. Ne ovat riski tartunnoille, mutta enemmän kyse on oikeudenmukaisuudesta.

Miten on voinut laulaa karaokea ilman maskia, mutta artisti ei saa esiintyä? Vaalien läheisyys on saanut puolueet oikeasti miettimään myös taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alan ahdinkoa.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksessa onkin sopu siitä, että ravintoloihin tulee tanssi- ja laulukielto leviämisalueella oleville alueille. Laulu loppuu siis ainakin Helsingissä.

Aikuisten huveja rajoitetaan ja samaan aikaan moni hallituspuolue haluaisi antaa lasten ja nuorten harrastaa ja käydä koulua. Tästäkin on ristivetoa.

Sunnuntaina pääministeri Sanna Marin (sd.) moitti kovasanaisesti pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmän linjausta, että toisen asteen oppilaitosten nuoret pääsevät vuorovedolla takaisin kouluun maaliskuun alusta lähtien. Se oli Marinin mukaan vastuuton päätös ja rajoitusten höllentäminen oli vastoin hallituksen linjauksia.

Kova ulostulo noussee keskusteluun hallituksessa. Pääkaupungin linjaus saa ymmärrystä myös hallituksen sisällä. Sitä ovat puolustaneet myös Helsingin hallituspuolueiden poliitikot, esimerkiksi vihreissä.

Hallituksen viisikko oli koolla illalla Säätytalolla pohjustamassa keskiviikkoisia koko hallituksen neuvotteluja.

Se lienee selvää, että ainakin yksi yhteinen vihollinen löytyy eli pääkaupunkiseutu. Pääkaupunkiseudun kanssa ollaan myöhässä, sanoo hallituslähde. Siellä on syytä ottaa käyttöön kaikki uuden tartuntatautilain mahdollistamat toimet sekä ravintolarajoitukset.

Epämääräinen pelottelu ei pure

Mitä sitten olisi tehtävissä? Kansalaiset tarvitsevat nyt selkeitä viestejä ja ohjeita. Pitäisi olla joku aikaikkuna, että näin kauan vielä kärvistellään ja kunnolla, ja sitten rokotusten ja kevään myötä tilanne voisi olla jo helpompi.

Tunnelin päässä olisi valoa, näkymä normaalimmasta elämästä. Pelottelu ja strategiatasoläppä eivät vain enää pure.

Ja jos hallituksella on sitten kauhunäkymä taudin etenemisestä, sekin olisi syytä kertoa selkeästi. Aikuinen osaa ottaa faktatiedon vastaan. 

Nyt on siis aika jättää riekkumiset väliin, mutta nyt on myös aika selkeälle poliitikkoviestille.

Alueellisesti räätälöidyt toimet ovat kuitenkin parempi asia kuin poikkeusolot, valmiuslaki ja lähes totaalinen sulku.

Yllättävää tosin on, että moni koronaväsymyksessä kärvistelevä kansalainen ottaisi mieluummin totaalisulun kuin vaikeaselkoiset suositukset ja ohjeet. 

Elämä olisi hetken iso Ei. 

Moni uskoo, että mahdollisimman kovilla keinoilla korona talttuu nopeammin kuin nykymenolla, jossa arkea ja taloutta yritetään pitää käynnissä mahdollisuuksien mukaan.

Itse en toivo valmiuslakia.

Lue myös:

    Uusimmat