Satu rakastaa joulua – kotoa löytyy 50–60 joulukynttelikköä: "Aikamoinen selvittäminen niiden polttimoissa on aina joulun alla"

Anton kuvasi Paimion kuvankauniin joulukujan 1:43
Anton kuvasi Paimion kuvankauniin joulukujan vuonna 2018.

Satu on todellinen jouluihminen. Hän koristaa kotinsa jouluun muun muassa kymmenien kynttelikköjen avulla. – Varsinkin nuorempi lapseni on sitä mieltä, että koristeita on liikaa, Satu nauraa.

Illalla ennen haastattelua Satu Eronen yritti laskea kynttelikköjensä kokonaismäärän. Se osoittautui hieman haastavaksi.

– Kynttelikköjä on niin paljon! Mutta laskemieni mukaan niitä on noin 50–60 kappaletta, Satu kuvailee puhelimessa.

Satu on todellinen jouluihminen. Kotoa löytyy kynttelikköjen lisäksi runsaasti muunkinlaisia joulukoristeita. Valtavasta joulukynttelikkökeosta heräsi kuitenkin ihmetys, kun Satu jakoi siitä syksyllä 2020 kuvan sosiaaliseen mediaan.

"Aikamoinen selvittäminen niiden polttimoissa on aina joulun alla"

Lämmin, valkea valo on Sadun suosikki – se verhoaa kodin kauniisti joulunaikaan. Kynttelikköjä hänelle on kertynyt vuosien varrella. Vanhimmat ovat 30 vuoden takaa.

– Kynttelikköjä on aikanaan ostettu, lisäksi minulla on muutamia ystäviä, jotka ovat niitä minulle lahjoittaneet, kun ovat itse muuttaneet pienenpään asuntoon. Kaikki olen ottanut vastaan, Satu kuvailee.

– Aikamoinen selvittäminen niiden polttimoissa on aina joulun alla, kun täytyy selvittää, mikä pelaavat ja mikä ei. Sitä mukaa, kun lamput lakkaavat toimimasta, olen vaihtanut ne led-polttimoihin.

Riittääkö Sadun ikkunoilla tilaa jokaiselle kynttelikölle?

Sadusta tuli kuin puolivahingossa pienimuotoinen somejulkkis, kun hän jakoi kuvan suuresta kynttelikkökeostaan jouluaiheiseen Facebook-ryhmään. Kansa hullaantui.

– Yllätti todella sekä tykkäysten että kommenttien määrä. Valtaosa oli positiivisia, kun tässä ryhmässä olemme me jouluhullut, Satu nauraa.

Osa kommentoijista tosin ihmetteli, riittääkö Sadun ikkunoilla tilaa jokaiselle kynttelikölle. Vastaus on: ei aivan, vaikka vanhan maalaistalon ikkunoilla tilaa onkin.

Jokainen ikkuna kyllä saa oman kynttelikön, ja joidenkin ylle ripustetaan myös metallinen, roikkuva tähti.

– Kyntteliköillä on muutamia vakiopaikkoja, esimerkiksi joulupukkiasetelman edessä ja muutaman lipaston päällä on joulun aikaan vakiokynttelikkö, Satu sanoo.

Sytyttää pihan jouluvalot marraskuun puolivälissä

Nuorempana Satukin pidätteli itseään. Hän alkoi laittaa joulua kunnolla vasta jouluviikolla, eikä kynttelikköjä tai pihavaloja sytytetty ennen ensimmäistä adventtia.

– Nyt, kun on tullut ikää ja olen tietysti tullut vähän hitaammaksikin, haluan tehdä joulun ajan kanssa ja ajatuksella, Satu sanoo.

Nykyisin hän sytyttää pihavalot marraskuun puolivälissä ja fiilistelee joulua sitäkin ennen.

– Jos ihan tarkkoja ollaan, ostan ensimmäisiä joululahjoja jo tammikuun alennusmyynneistä, mutta varsinaisen joulun valmistamisen aloitan sillä, että haen kyntteliköt, pesen ikkunat ja vaihdan verhot. Kun koristelu on tehty, alkaa jouluaskarteleminen lastenlasten kanssa. Sitten alkaa leipominen. En ota siitä mitään stressiä, vaan nautin, Satu sanoo.

"Tammikuun lopussa, kun puran joulua pois, alan jo suunnitella mielessäni seuraavaa joulua"

Kun joulun aloittaa aikaisin, siitä saa nauttia pitkään. Ympärivuotista joulun vietto ei sentään Erosen perheessä ole.

– Vaikka nuorempana aloitin joulun viikkoa ennen aattoa ja nyt aloittelen jo lokakuun alussa, jotenkin silti tammikuun loppupuolella tulee sellainen töksäys ja koristeita täytyy saada jo panna pakettiin odottamaan seuraava joulua, Satu sanoo.

– Olen täysi jouluihminen. Tammikuun lopussa, kun puran joulua pois, alan jo suunnitella mielessäni seuraavaa joulua. Varsinkin pihalla yritän miettiä, mihin vielä saisi lisättyä jonkun valosarjan tai valoketjun. Ulkona olen pyrkinyt joka vuosi vähän parantamaan! 

Jos lapsilta kysytään, joulua voisi olla vähän vähemmänkin.

– Varsinkin nuorempi lapseni on sitä mieltä, että koristeita on liikaa, Satu nauraa.

Äidin "kauhea joulu" alkaa taas

Kotoa löytyy joulupukkeja, tonttuja, seimiasetelma, kuusia, lyhtyjä ja tietenkin kyntteliköt. Vanhin joulupukki on ollut Sadun mukana jo 42 vuotta; rakkain, valkea joulupukki puolestaan on jo 25-vuotias. Kun katsoo kuvia Sadun jouluisesta kodista ja pihapiiristä, on vaikeaa olla tempautumatta mukaan joulun taikaan.

– Leikkisästi toki ystävät ja lapset kommentoivat, että äidin "kauhea joulu" alkaa taas. Mutta oikeasti kuitenkin kaikki viihtyvät ja tykkäävät siitä tunnelmasta.

Lue myös:

    Uusimmat