Mainos

Satoja hautakiviä kaadettu Keravalla ja Joensuussa

Keravan hautausmaalla kaadettiin edellisyönä 354 hautakiveä. Myös Joensuussa kaadettiin hautakiviä viime yönä.

Keravan hautausmaalla kaadettiin keskiviikon vastaisena yönä 354 hautakiveä. Omaiset ja seurakunnan työntekijät ovat jo nostaneet pystyyn suurimman osan hautakivistä. Hautausmaalla ei tehty kivien kaatamisen lisäksi muuta ilkivaltaa. Jäljet tekijästä tai tekijöistä ovat vähäisiä, ja Järvenpään poliisi pyytääkin yleisövihjeitä tapauksen selvittämiseksi.

Hautakiville tehtyä ilkivaltaa tutkitaan törkeänä vahingontekona ja hautarauhan rikkomisena. Kaadettujen hautakivien määrä on erikoisen suuri. Tutkinnan johtaja komisario Seppo Ruotsalainen muistaa edellisen tapauksen parin vuoden takaa Tuusulasta, missä hautakiviä oli kaadettu joitakin kymmeniä.

- En ole kokeillut, kuinka helposti hautakivi kaatuu, mutta näin suureen määrän ei yksi henkilö riittäne, Ruotsalainen toteaa.

Tiistaina viimeinen seurakunnan työntekijä lähti hautausmaalta kello 15.30, jolloin kaikki oli vielä kunnossa. Ilmoituksen kaadetuista hautakivistä teki keskiviikkoaamuna kello 6.20 ensimmäinen hautausmaalle tullut seurakunnan työntekijä.

-Työntekijän poistumisen jälkeisestä ajasta meillä ei ole mitään tietoa. Todennäköisesti yön pimeinä tunteina tämä on tapahtunut, toteaa Ruotsalainen.

Omaiset järkyttyneitä

Hautakiviä oli kaadettu yhtenäiseltä alueelta hautausmaan pohjoisosasta metsän reunasta. Kivissä ei ollut havaittavissa jälkiä apuvälineiden käytöstä. Suurin kaadettu hautakivi painaa 600 kiloa, mikä viittaisi useampaan tekijään.

-Ilmeisesti kivet on kaadettu työntämällä käsin tai pukkaamalla kyljellä. Osa hautakivistä on ollut jalustassa kiinni heppoisin messinkitapein, jotka nekin taittuvat aika helposti, Ruotsalaisen kertoo. Muualla hautausmaalla kiviä ei ollut kaadettu.

-Pakka on toistaiseksi vielä levällään. Yritämme nyt päästä eteenpäin vihjetietojen perusteella. Kartoitamme myös aiempia samankaltaisia tapauksia, josko siellä olisi joitakin sopivia ehdokkaita, Ruotsalainen kertoo.

Hautausmaa oli keskiviikkoaamupäivän eristettynä poliisin teknisen tutkinnan ajan. Teknisen tutkinnan tulosten odotetaan valmistuvan tänään. Lista kaadetuista hautakivistä tunnuksineen on vielä työn alla. Suuria vahinkoja kuten halkeamisia kaadetuille hautakiville ei Ruotsalaisen mukaan tullut. Osa hautakivistä kärsi jonkin verran vahinkoja, muun muassa kynttilälyhtyjä rikkoutui kaatuneiden kivien alle.

-Omaiset ovat tietysti olleet aika järkyttyneitä. Olemme pyytäneet yleisövihjeitä asiasta tietäviltä, Ruotsalainen sanoo. Hautausmaan tapahtumista jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä Järvenpään poliisiin.

Joensuussa kaadettiin hautakiviä viime yönä

Joensuussa kaadettiin 157 hautakiveä viime yönä. Lisäksi ilkivallantekijät rikkoivat Kettuvaaran hautausmaan kappelirakennuksen ikkunan ja avasivat vesipostin.

Tuhot havaittiin noin kello 6.30. Kiviä oli kaadettu hautausmaan keskikäytävän molemmin puolin. Joensuun poliisi tutkii asiaa vahingontekona ja hautarauhan rikkomisena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.