Mainos

Satoennusteet näyttävät tavanomaista heikommilta

Lähes kaikkien viljelykasvien satoennusteet näyttävät tänä vuonna tavanomaista huonommilta. Varsinkin viljasato tulee kärsimään liiallisesta kosteudesta.

Tiedot ilmenevät ProAgria Maaseutukeskusten Liiton kasvutilannekatsauksesta.

Tulevat kaksi viikkoa ovat ratkaisevia syksyn satojen kannalta.

-Jos sateet jatkuvat tähän tahtiin vielä viikon, puolentoista ajan, niin sitten näyttää todella pahalta, ProAgrian kehityspäällikkö Kaarlo Kinnunen sanoo.

Jos sateet kuitenkin loppuvat, kuten säätiedotukset ovat lupailleet, ei katomielialaan ole Kinnusen mukaan vielä syytä. Paikalliset satotappiot näyttävät kuitenkin jo varmoilta niillä alueilla, missä vesi on jäänyt seisomaan pelloille.

Kasvutilannekatsauksen mukaan eniten vettä on tullut Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Vihannesten kasvu hidastunut

Kevään hallat ja viileänä jatkunut kesäkuu ovat hidastaneet myös avomaavihannesten kasvua. Kotimaisia sipuleita, porkkanoita ja kaaleja on tullut markkinoille tavanomaista vähemmän.

Kinnusen mukaan vettä on tullut liikaa jopa kastelua yleensä runsaasti tarvitseville kaaleille. Kasvien juuristot alkavat kärsiä hapenpuutteesta, mikäli vesi jää seisomaan pitemmäksi ajaksi pelloille. Hoitotoimet ja sadonkorjuu ovat puolestaan alkaneet vaikeutua sateiden pehmittämillä pelloilla.

Niillä viljelmillä, jotka joutuivat keväthallojen vuoksi kylvämään porkkanaa ja lanttua uudestaan, on kasvu käynnistynyt epäedullisten säiden takia hitaasti.

Marjasadossa suuria vaihteluita

Herukoiden satonäkymät ovat toukokuun yöpakkasista johtuen tavanomaista heikommat varsinkin Lounais-Suomessa.

Toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta kertoo, että alueelliset vaihtelut ovat kuitenkin suuria. Salon mukaan esimerkiksi Pohjois-Karjalassa herukkasadosta saattaisi olla tulossa jopa tavanomaista parempi.

Myöskään Etelä- ja Väli-Suomessa parhaillaan kukkivat vadelmat eivät ole juurikaan kärsineet liiallisista sateista. Herukoiden odotetaan kypsyvän elokuun alkupuolella, mutta vadelmasatoa joudutaan odottamaan heinäkuun loppuun.

Kylmät säät ovat pitkittäneet myös mansikan kukintaa ja sadon kypsymistä. Mansikkasadon arvioidaan muodostuvan kohtalaiseksi, mikäli sää poutaantuu sadon kypsymisen edetessä. Mansikan pääsatokauden arvioidaan alkavan heinäkuun puolivälissä.

Perunavuodesta tulossa normaali

Myös perunat uhkaavat paikoin tukehtua liialliseen vesimäärään.

-Tänäkin aamuna vesi seisoi perunapenkkien vaoissa. Viime yön sade oli rannikon perunaviljelmiä ajatellen melkein pahinta, mitä saattoi odottaa, lohtajalainen agrologi Sirkku Koskela Keski-Pohjanmaan maaseutukeskuksesta kertoo.

Vaikeudet alkoivat jo keväällä, kun märille pelloille ei päästy ajoissa. Nyt perunarutto uhkaa kasvustoja sillä runsas kosteus, rehevät kasvustot ja lämmin sää tarjoavat erinomaiset edellytykset ruttosienen leviämiselle.

Perunasadosta odotetaan kuitenkin normaalia lähes koko maassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.