Mainos

Satelliitti tukena öljypäästöjen valvonnassa

Satelliittivalvonta on osoittautunut oivaksi öljypäästöjen havaintovälineeksi. Suomen ympäristökeskus ja Suomen ja Ruotsin rajavartiolaitokset testasivat huhti-toukokuussa merialueidensa laittomien öljypäästöjen satelliittivalvontaa perinteisen lentovalvonnan rinnalla.

Valvontaoperaation aikana Suomen tai Ruotsin valvontalentokoneella tai satelliitilla havaittiin kaikkiaan 28 erillistä öljypäästöä. Valtaosa havainnoista tehtiin yöllä tai varhain aamulla.

Kiikkiin vain yksi alus

Satelliitti kuvaa 90 000 neliökilometrin laajuisen merialueen. 40 minuuttia kuvan ottamisen jälkeen saadaan tieto siitä, näkyykö alueella öljyä. Mikäli öljypäästö on havaittu, lentokone käy paikalla tarkastamassa päästön suuruuden. Tarpeen vaatiessa ryhdytään torjuntatoimiin.

Kevään viisiviikkoisen jakson aikana havaituista 28 päästöstä satelliitti havaitsi 13. Yhtään päästöalusta ei kuitenkaan saatu kiinni rysän päältä. Satelliittikokeilun aikana jatkuneet normaalit valvontalennot pystyivät jäljittämään yhden öljyä valuttaneen aluksen.

Jäljitystyö helpottunee lähivuosina pakolliseksi tulevan AIS-järjestelmän avulla. Jokaiselle alukselle sijoitettava laite lähettää järjestelmälle tietoa aluksen sijainnista.

Ruotsin vesillä vahva pelote

Useimmiten päästöalus livahtaa siis kuin koira veräjästä. -On suuri ongelma, että syyllinen saadaan kiinni varsin harvoin, toteaa tarkastaja Heli Haapasaari Suomen ympäristökeskuksesta. -Valvonta on Suomen alueella sinänsä hyvin tehokasta ja noin joka kymmenennessä tapauksessa epäilty alus saadaan jäljitetyksi.

Suomen talousvyöhykkeen julistaminen on viivästynyt ja maamme valvonta-alue on tällä hetkellä kuitenkin suurempi kuin lainkäyttöalue. Näin ollen päästäjää ei voida asettaa syytteeseen Suomessa, ellei päästö tapahdu Suomen aluevesillä. 80 prosenttia havainnoista tehdään juuri alueella, jolla Suomi saa vain valvoa, ei rangaista.

Tiedon saattaminen ulkoministeriöön ja sieltä virallisena raporttina päästöaluksen lippuvaltiolle tuottaa pitkän ja mutkikkaan viranomaisketjun. -Ruotsi on saanut kiinni paljon aluksia ja pelote on käynyt maan valvomalla merialueella vahvaksi. Kun Ruotsi viime vuosikymmenen puolivälissä havaitsi vuodessa 450 öljypäästöä, oli päästöjen määrä viime vuonna laskenut noin sataan, Haapasaari sanoo.

Suomessa kehitys on ollut päinvastaista: vuonna 2001 Suomen valvomilla vesillä havaittiin 132 öljypäästöä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.