Mainos

Sasi: Suomi-Venäjä kauppasuhteet vilkastuneet

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi kertoi Suomen ja Venäjän kauppasuhteiden vilkastuneen alkuvuoden aikana. Kauppavaihtoa siivittää merkit Venäjän talouden noususta.

Sasi puhui maiden kaupan tilanneesta tänään Finpron Venäjän kaupan seminaarissa Helsingissä. Sasin mukaan vienti Venäjälle on kasvanut alkuvuoden aikana kolmanneksen. Vielä rivakampaa on ollut Venäjän tuonnin lisääntyminen.

Samalla Venäjä on noussut kolmanneksi suurimmaksi tuojaksi lähes 10 prosentin osuudellaan. Tullin katsauksen mukaan tammi-heinäkuussa tuonti Venäjältä oli lähes 11,4 miljardia markkaa. Kasvua edellisvuodesta oli päälle 60 prosenttia. Venäjän edellä olivat Saksa ja Ruotsi.

Sasin mukaan Venäjällä vireillä olevilla lakimuutoksilla ja hallintoremontilla on sekä hyvät että huonot puolet.

-Yhtenäistäminen luo oikeusvarmuutta ulkomaankaupan ristiriitatilanteissa, mutta saattaa samalla saattaa vaikeuttaa paikallisten erityispiirteiden ja olosuhteiden huomioon ottamista, hän sanoi. Finpro pyrkii edistämään suomalaisten yritysten kansainvälistymistä.

Öljy tärkein tuontitavara

Tullin mukaan kolmannes Venäjän tuonnista alkuvuoden aikana oli raakaöljyä. Luonnonkaasun osuus oli 13 ja öljytuotteiden kuten bensiinin 11 prosenttia. Kolmen päätuotteen osuus nousi siis lähes 60 prosenttiin. Seuraavaksi suurin ryhmä oli pyöreä puutavara 10 prosentilla.

Tammi-heinäkuun vienti Venäjälle oli runsaat 6,4 miljardia markkaa. Itänaapurin osuus koko viennistä oli 4,1 prosenttia. Suurin ryhmä 10 prosentin osuudella oli sähkökoneet ja -laitteet. Kakkosena oli eri toimialojen erikoiskoneita 8 prosentilla. Pronssitila on elintarvikkeilla. Niiden osuus tammi-heinäkuun viennistä oli 7 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.