Mainos

Sasi: EU:n komission ehdotus uhkaa rannikkokalastusta

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi vaati EU:n komissiota muuttamaan elintarvikkeiden dioksiinipitoisuuden raja-arvoja koskevaa esitystään, kun jäsenmaiden sisämarkkinaministerit olivat koolla tänään. Sasi puhui asiasta EU-komissaari David Byrnen kanssa kokouksen yhteydessä.

Tiukkojen raja-arvojen pelätään lopettavan lohen ja silakan pyynnin Itämerestä. Sasin mukaan Byrnelle on tehty selväksi, kuinka tärkeäksi Suomi asian katsoo. Suomen kanta on Sasin mukaan se, että komission olisi muutettava ehdotustaan.

-Toivomme, että komissio antaa periksi, Sasi sanoi Brysselissä.

Asiaa käsitellään hallituksen EU-ministerivaliokunnassa huomenna. Samoin näkemysero on esillä suomalaisten virkamiesten ja kuluttuja-asioista vastaavan komissaarin Byrnen edustajien välisissä keskusteluissa.

Yksi vaihtoehto voisi Sasin mukaan olla se, että Itämeren kalat jätettäisiin direktiivin ulkopuolelle.

-Meidän ensisijainen lähtökohta on se, että kalansyönti parantaa kansanterveyttä. Argumenttina on myös Itämeren ekotasapaino ja se, että silakka on merkittävä kansallinen elintarvike, Sasi sanoi.

Sasi kertoi puhuneensa asiasta myös Belgian ministerin ja ruotsalaisten kanssa. Irlantilainen Byrne painotti lainsäädännön tärkeyttä kansanterveyden kannalta. Hän viittasi Belgian dioksiini-skandaaliin, kun kesällä 1999 eläinten rehuihin oli joutunut jäteöljyjen kautta dioksiinia.

-Tulemme joka tapauksessa kuuntelemaan asiaa koskevia näkemyksiä ja huomioimme ne. Erityisesti teemme niin, kun asian nostaa esille Suomi, Byrne sanoi toimittajille.

Byrne otti asiaan kantaa televisiokameran edessä, kun Sasi seisoi kuuloetäisyydellä. Sasin mukaan Byrne suhtautui joka tapauksessa Suomen esittämiin perusteluihin vakavasti.

Komission ehdotus on parhaillaan Brysselissä työryhmätason käsittelyssä. Suomen lisäksi myös Ruotsi vastustaa sitä. Suomessa on katsottu, että vaikka Itämeren rasvaiset kalat sisältävätkin enemmän dioksiinia kuin raja sallisi, on suomalaisille koituva kokonaiskertymä alhaisempi kuin EU:ssa keskimäärin. Ehdotuksen mukaan raja-arvo olisi kalalle neljä pikogrammaa tuorepainogrammaa kohti.

Dioksiini on myrkky, joka elimistöön kertyessään saattaa aiheuttaa syöpää. Dioksiinia syntyy mm. jätteiden poltosta, jolloin se leviää tuulten mukana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.