Sarvikuonoja salametsästetään ennätystahtiin

Sarvikuonoja salametsästetään Etelä-Afrikassa yhä kiihtyvällä tahdilla. Lajia uhkaa sukupuutto.

Viime vuonna salametsästettyjä sarvikuonoja löydettiin Etelä-Afrikassa kuolleena 668 kappaletta; tänä vuonna saldo on jo yli 500, vaikka vuotta on vielä jäljellä.

Sky Newsin mukaan Etelä-Afrikan hallitus on jo lähettänyt armeijan joukkoa avuksi hillitsemään salametsästystä Krugerin luonnonpuistossa.

Valtava sarvikuono ei aina kuitenkaan menehdy verenvuoroon salametsästäjien sahattua sarven irti, tämän todistaa eläinlääkäri William Fowldsin perustama Rhino Lifeline -suojelujärjestö.

Fowlds sai houkuteltua Etelä-Afrikassa toimivan kansainvälisen Investec-pankin tukemaan suojelua taloudellisesti. Yrityksen tuella on pystytty ostamaan helikoptereita ja lääkintätarpeita. Helikoptereilla eläinlääkäri pääsee nopeasti paikalle, josta salametsästyksen uhri on löytynyt.

Esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Fowlds oli ensimmäisenä eläinlääkärinä paikalla Kariegan suojelualueella, jossa makasi henkitoreissaan kolme sarvetonta sarvikuonoa salametsästäjien jäljiltä.

Yksi sarvikuonoista kuoli pian, mutta kahden muun kuono sidottiin valtavan verisen aukon kohdalta, ja niille annettiin antibioottia ja kipulääkettä. Lopulta vain toinen selvisi.

Pelastus paikannusjärjestelmästä?

Nyt tuo selvinnyt sarvikuono on löytänyt parittelukumppanin. Myös tämän sarvi on suojelusyistä leikattu pois - jotta salametsästäjät jättäisivät eläimet rauhaan.

– Nämä eläimet haluavat elää ja meidän pitää auttaa niitä, Fowlds kertoi Sky Newsin haastattelussa.

Fowldsin suojelujärjestö yrittää pelastaa myös vielä sarvensa kanssa kulkevat sarvikuonot paikannusjärjestelmän avulla. Sarvikuonoon ammutaan ensiksi nukutusainetta helikopterista. Tämän jälkeen vaarallisen eläimen sarveen voidaan porata pieniä reikiä ja ujuttaa sisään siruja, joiden avulla kansallispuiston vartijat voivat seurata, missä eläin liikkuu.

Samalla sarvikuonosta otetaan DNA:ta talteen säilöttäväksi.

WWF:n mukaan sarvikuonojen sarvien grammahinta on noussut katukaupassa jo kokaiinin ja kullan ohitse. Kauppa käy kuumana siitä huolimatta, että sarvijauheen tehosta krapulan hoitoon, parempaan potenssiin tai syöpälääkkeeksi ei ole lääketieteellisiä todisteita.

Lue myös:

    Uusimmat