Särkylääkkeiden yllättävät vaarat – näistä ostajan kannattaa olla tietoinen

Särkylääkkeiden yllättävät vaarat – näistä ostajan kannattaa olla tietoinen 9:09
Asiantuntijat muistuttavat, että itsehoitolääkkeiden kanssa apteekista saatu neuvonta on äärimmäisen tärkeää.

Vaikka osan lääkkeistä voi napsia apteekin hyllyltä ilman reseptiä, kannattaa itsehoitolääkkeidenkin käyttöön suhtautua vakavasti.

Jos lääkkeen saa ostettua apteekista ilman reseptiä, sen saattaa kokea helposti turvalliseksi käyttää. Näin asia yleensä onkin, kunhan noudattaa lääkepakkauksessa lukevia ohjeita.

Kipulääkkeiden käyttöön voi liittyä vakavia haittavaikutuksia

Fimean ylilääkäri ja farmaseutti Vesa Mustalammi ei koe, että juuri tietyt lääkkeet olisivat vaarallisia, vaan kaikkiin lääkkeisiin liittyy riskejä.

– Olennaista on se, että niitä käytetään oikein. Itsehoitolääkkeissä se on oleellista – vain oikein käytettynä ne ovat turvallisia. Osassa lääkkeissä seuraamukset voivat olla vakavampia, jos niitä ei ohjeiden mukaan käytetä, Mustalammi kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Muutama itsehoitolääkkeistä onkin rajattu Suomessa "lisäneuvontaa vaativiksi", Mustalammi kertoo. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi jälkiehkäisyvalmisteet.

Apteekkari Mika Wallinin mukaan myös itsehoitolääkkeiden käyttöön pitäisikin suhtautua vakavammin.

– Itsehoidon kipulääkkeet, eli tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli on luokiteltu suuren riskin itsehoitolääkkeiksi ja niiden käytössä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, Wallin kertoo.

Kipulääkkeiden käyttöön liittyy helpommin vakavia haittavaikutuksia kuin muiden itsehoitolääkkeiden.

– Yksi huonoimmista lopputulemista tulehduskipulääkkeiden käytölle on se, että ne saattavat aiheuttaa vatsahaavan. Tosiasiassa Suomessakin kuolee tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin vatsahaittavaikutuksiin ihmisiä vuosittain, Wallin kertoo.

Myös parasetamolin käyttöön liittyy riskejä.

– Parasetamolia pidetään yleisesti sopivampana kuin tulehduskipulääkkeitä, niissä on ehkä vähemmän haittavaikutuksia ja ne sopivat useammalle ihmiselle. Parasetamolissa on kuitenkin erityisen hankalaa se, että yliannosteltuna se aiheuttaa vakavia, jopa henkeä uhkaavia maksavaurioita, Wallin kertoo.

Miksi itsehoitolääkkeitä saa ostaa vapaasti?

Reseptilääke voi päätyä itsehoitolääkkeeksi, jos Fimea arvioi, että se on riittävän turvallinen oikein käytettynä ja apteekista saadun neuvonnan tukemana, Vesa Mustalammi kertoo.

Mika Wallinin mukaan itsehoitolääkkeiden turvallisen käytön edellytys onkin juuri hyvä neuvonta.

Mustalammi muistuttaa, että farmaseutit ja proviisorit ovat terveydenhuollon ammattilaisia ja laillistettuja samalla tapaa kuin lääkäritkin.

– Vastuu on iso, kun miettii varsinkin itsehoitopuolen neuvontaa. Siellä on usein tilanteita, joissa taustalla voi olla jopa henkeä uhkaava tilanne, Wallin kertoo.

Wallinin mukaan apteekin henkilökunta tekeekin kartoitusta siitä, millä lääkkeillä asiakas voisi vaivaansa itse hoitaa vai pitäisikö hänen mennä jatkotutkimuksiin.

Olennaisin kysymys siinä, voisiko itsehoitolääkkeitä myydä myös apteekin ulkopuolella, on Mustalammen mukaan turvallisuuden lisäksi se, olisiko lääkkeen käyttö ilman neuvontaa tarkoituksenmukaista ja järkevää hoitoa.

Ihmisen on kuitenkin tarkoitus käyttää lääkkeitä vain tarpeeseen.

Katso myös: Miten yhteiskunta suhtautuu kipupotilaisiin?

Miten yhteiskunta suhtautuu kipupotilaisiin? 1:29
Suomen Kipu ry:n puheenjohtaja Ritva Kotisaari kertoo, miten yhteiskunnassa suhtaudutaan kipupotilaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat