Mainos

Sarkozy repinyt lisää etumatkaa

Ranskan presidentinvaalien toinen kierros järjestetään huomenna. Viimeisimpien kyselyjen mukaan oikeiston Nicolas Sarkozy saisi 53-55 prosenttia äänistä.

Ranska valitsee huomenna presidentin poikkeuksellisen kiivaan kampanjan päätteeksi.

Äänestys maan merentakaisilla alueilla on alkanut jo tänään. Myös esimerkiksi Yhdysvalloissa asuvat ranskalaiset pääsivät muita ennen uurnille.

Vaalien voittajaksi ennustetaan oikeiston Nicolas Sarkozya. Hän on pitänyt johtoasemansa yli sadassa kyselyssä, eikä sosialistien Segolene Royal ole päässyt missään vaiheessa kovin lähelle.

Ehdokkaiden kampanjointi päättyi eilen, eikä tänään enää ole saanut julkaista mielipidemittauksia. Eilisten tiedustelujen mukaan Sarkozy oli kampanjan viimeisinä päivinä kasvattanut johtoaan entisestään. Hänelle veikataan 53-55 prosentin äänisaalista.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi sijoittuneen Francois Bayroun äänestäjät näyttivät hekin kallistuvan enimmäkseen Sarkozyn kannalle.

Keskustalainen Bayrou on itse sanonut, ettei hän äänestä Sarkozya. Hän ei kuitenkaan ole antanut suoraa tukeaan Royalille.

Neljänneksi ensimmäisellä kierroksella sijoittunut äärioikeiston Jean-Marie Le Pen on kehottanut kannattajiaan jättämään kokonaan äänestämättä.

Levottomuuksiin varaudutaan

Ranskassa varaudutaan vaali-iltana myös levottomuuksiin.

Poliisi valvoo vahvistetusti varsinkin Pariisia ja suurimpia maakuntakaupunkeja. Erityisessä tarkkailussa ovat lähiönuoret sekä äärivasemmiston kannattajat. Molemmat ryhmät vastustavat kiivaasti Sarkozyn valintaa.

Mellakoiden valmistelusta ei kuitenkaan ollut ennen äänestystä merkkejä.

Pienimuotoisia välikohtauksia sattuu varmasti. Jo ensimmäisen kierroksen jälkeen Pariisissa poltettiin noin 60 autoa, vaikka kierroksen tapahtumat olivat melko yllätyksettömät.

Ranskan vaaleja on leimannut kansalaisten poikkeuksellisen korkea kiinnostus kampanjaa kohtaan. Ensimmäisen kierroksen äänestysaktiivisuus nousi ennätyksellisesti 85 prosenttiin.

Vaalissa on 44,5 miljoonaa äänioikeutettua. Viimeiset vaalihuoneistot sulkeutuvat sunnuntaina iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Uusi presidentti korvaa tehtävässä oikeiston Jacques Chiracin, joka on johtanut Ranskaa vuodesta 1995 asti.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.