Mainos

Sarkozy ja Brown kiirehtivät apua Darfuriin

Ehdotetun rauhanturvaoperaation arvellaan maksavan ensimmäisen vuotensa aikana yli 1,5 miljardia euroa.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ja Britannian pääministeri Gordon Brown ovat luvanneet painostaa YK:n turvallisuusneuvostoa, jotta rauhanturva- ja poliisijoukot pääsisivät Darfurin kriisialueelle Sudaniin mahdollisimman pian.

Ranska ja Britannia lähettävät ulkoministerinsä New Yorkin puolustamaan turvallisuusneuvostossa käsiteltävää päätöslauselmaehdotusta Afrikan unionin ja YK:n yhteisistä rauhanturvajoukoista Darfurissa.

Valtionpäämiehet lupasivat myös matkustaa yhdessä kriisialueelle, jos päätöslauselma hyväksytään.

- Pyydämme ministereitämme viemään turvallisuusneuvostolle saman viestin. Viesti on yksinkertainen: tilanne ei voi jatkua näin, kyse on hätätapauksesta. Ihmiset kuolevat ja kärsivät. Sen on loputtava, sanoi Sarkozy.

Brown oli luottavainen prosessin etenemisen suhteen.

- Kun päätöslauselma on hyväksytty, olemme valmiita matkustamaan Darfuriin varmistaaksemme, että rauhanprosessi etenee. Viemme myös viestin siitä, että osallistumme jälleenrakentamiseen, kertoi pääministeri.

Operaatio tulee kalliiksi

Johtajat myös kehottivat Sudanin hallitusta toimimaan pian kriisin ratkaisemiseksi ja uhkasivat maata mahdollisilla lisäsanktioilla.

YK:n turvallisuusneuvosto perehtyy parhaillaan päätöslauselmaehdotukseen, jonka ovat laatineet Britannia, Ranska ja Ghana. Voimaan tullessaan lauselma valtuuttaisi yhteensä 26000 hengen rauhanturva- ja poliisijoukot Darfuriin. Jos ehdotusta ei hyväksytä, YK ei lähetä Darfuriin lainkaan joukkoja.

Operaation arvellaan maksavan ensimmäisen vuotensa aikana yli 1,5 miljardia euroa. Sudan ja useat muut turvallisuusneuvoston jäsenmaat ovat sanoneet ehdotuksen sisältävän liikaa viittauksia humanitäärisiin asioihin, mukaanlukien uhan "lisäkeinoista", mikäli osapuolet eivät sitoudu operaatioon täysin.

- Kyseessä on yksi sukupolvemme suurimmista humanitäärisistä kriiseistä. Se on käynnissä juuri nyt. Koko maailmalla on velvollisuus toimia, vetosi Brown.

YK arvioi kapinallisten ja hallituksen tukemien sotilaiden taisteluissa Darfurissa kuolleen neljän ja puolen vuoden aikana ainakin 200 000 ihmistä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.