Sarkomaa: Opiskelijan erottaminen kuuluu keinoihin

Opetusministeri Sari Sarkomaan mukaan päihdeongelmaisen opiskelijan erottaminen hyväksyttäneen vielä tämän syksyn aikana. Peruspalveluministeri Paula Risikko korostaa, että alalle soveltuvuutta on voitava arvioida myös koulutuksen aikana.

Opetusministeri Sari Sarkomaan esitys huumeongelmaisen opiskelijan erottamisesta ääritapauksessa saa tukea hoitoalan oppilaitoksen johdosta.

Ammattikorkeakoulu Laurean aluerehtori Kaija Erjanti sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa, että vakavaan asiaan pitää puuttua välittömästi.

Hoitoalan opiskelijoiden joukossa on päihderiippuvaisia siinä missä muuallakin yhteiskunnassa.

- Jokaiselta opiskelijalta tiedustellaan oppilaitokseen tullessa päihderiippuvuus- ja huumeasia. Mutta se on tietysti eri asia, kertovatko kaikki siitä rehellisesti, Erjanti sanoo.

Laurea-ammattikorkeakoulussa on erityinen päihdestrategia, jotta jokainen opettaja tietää miten toimitaan.

- Hoitoon ohjataan ensin meidän oman terveydenhoitajan luo, tai sitten kuraattori-lehtorin luokse, joka ohjaa ongelmaisen opiskelijan hoitoon. Jos ilmenee, että oppilas ei mitenkään sovi sosiaali- ja terveysalalle, niin häntä autetaan urasuunnittelussa eteenpäin, Erjanti sanoo.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Sarkomaa korostaa, että erottaminen on viimeinen, äärimmäinen vaihtoehto, mutta se on pidettävä keinovalikoimassa.

- Kyse on samasta asiasta, kun opiskelijavalinnassa arvioidaan, onko hakija soveltuva alalle, Sarkomaa sanoo.

- Niissä tapauksissa, kun opettajat arvioivat, että oppilas on väkivaltainen, tai huumeriippuvainen ja hän vaarantaa kenttäharjoittelussa vakavasti potilasturvallisuuden, niin opiskelijaoikeuden menettäminen pitää olla keinona.

Sarkomaa sanoo, että muutos ajettaneen läpi vielä syksyn aikana.

Risikko: Soveltuvuutta voitava arvioida myös koulutuksen aikana

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mielestä sosiaali- ja terveysalan opinahjoilla pitäisi olla mahdollisuus käyttää huumetestejä, jos opiskelijaa epäillään huumeiden käytöstä. Hänen mielestään opiskelijoiden soveltuvuutta pitää voida arvioida myös koulutuksen aikana. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei kuitenkaan anna keinoja puuttua edes alalle selvästi soveltumattomien opiskelijoiden opiskeluoikeuteen.

Paula Risikko

Risikko ei pidä soveltuvuuskokeita oppilasvalinnan yhteydessä riittävänä keinona sosiaali- ja terveydenhuollon oppilaitoksissa. Ammattiin soveltumattomuus, kuten huumeongelma tai väkivaltarikokseen syyllistyminen, voi paljastua vasta koulutuksen aikana.

- Sosiaali- ja terveysalalla työskennellään lasten, vammaisten ja vanhusten parissa eli kyse on kaikkein ihmisläheisimmästä työstä. Henkilöstön soveltuvuus alalle on tällöin poikkeuksellisen tärkeää, sanoo Risikko.

Hoitoonohjausta kokeiltava aina ensin

Nykylainsäädännön mukaan alalle soveltumattoman opiskelijan opiskeluoikeuteen voidaan puuttua vain musiikkialan ja lennonjohdon perustutkintoon johtavassa koulutuksessa. Tämä on Risikon mielestä selvä epäkohta, johon on puututtava lakia muuttamalla. Huumetestit ovat nykyisin mahdollisia vain poliisi- ja pelastusalan opiskelijoille.

- Vain testaamalla voidaan saada pätevät todisteet, jotka voivat olla opintojen keskeyttämisen perusteena, Risikko painottaa.

Ensimmäisenä keinona päihdeongelmiin puututtaessa on Risikon mielestä hoitoonohjaus. Ellei se tuota tuloksia, sosiaali- ja terveydenhuollon oppilaitoksilla ja yliopistoilla pitää äärimmäisissä tapauksissa olla mahdollisuus myös opiskelijan opintojen keskeyttämiseen.

- Kaikilla oppilaitoksilla tulee olla päihdeohjelma, jonka mukaisesti opiskelijoiden huume- ja alkoholiongelmiin on puututtava, sanoo Risikko.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat