Särkänniemi myyntiin?

Tampere aikoo myydä omaisuuttaan taloutensa tasapainottamiseksi. Yksi myyntikohde saattaa olla Tampereen Särkänniemi Oy. Huvipuisto on jo valmiiksi osakeyhtiö, joten siitä olisi helppo myydä osakkeita.

Kaupunginjohtaja Jarmo Rantanen sanoi tänään budjettipuheessaan, että kaupungin omaisuuden realisoimiseksi voidaan kaivaa esille vuosina 1991 ja 1992 tehdyt myyntiluettelot. -Täydennettyinä, Rantanen lisäsi.

Tampereen kaupungilla on runsaasti omaisuutta, joka ei olennaisesti liity kunnan perustehtäviin. Valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa yhtä mieltä siitä, että sähkölaitos ja liikennelaitos eivät ole myyntilistan kärjessä. Ryhmien edustajat olivat toisaalta yksimielisiä myös siitä, että kunnallinen huvipuisto ei ole kaupungille välttämättömyys. Kaupungin kokonaan omistama huvipuisto Särkänniemi on Tampereen erikoisuus. Muualla Suomessa huvipaikat eivät yleensä ole kunnallisessa omistuksessa.

Särkänniemen liikevaihto oli 69 miljoonaa vuonna 1996. Yhtiö kannattaa hyvin, sillä viime vuonna voittoa tuli kuusi miljoonaa. Yhtiöjärjestyksessä Särkänniemen tehtäväksi on määrätty matkailun edistäminen Tampereen kaupungissa. Pahat kielet väittävät, että yhtiö edistää kunnallisten luottamushenkilöiden matkailua niin voimallisesti, että siitä ei haluta luopua.

Tampereen kaupungilla on myös muita myyntikelpoisia omistuksia. Kaupunki omistaa mm. kiinteistöyhtiöitä, osake-enemmistön Teivon raviradasta, panttilainaamon ja osakeyhtiömuotoisen Tampere-talon.

Verotus kiristyy

Omaisuuden myynti ei ole ensisijainen keino tervehdyttää Tampereen kunnallistaloutta. Ensimmäiseksi lääkkeeksi kunnalliselämän päättäjät ovat määränneet kunnallisveron ja maksujen korottamisen. Kaupunginjohtaja Rantanen esitti budjettiehdotuksessaan, että kunnallinen tulovero nostettaisiin nykyisestä 16,75 prosentista 17,5 prosenttiin.

Valtuuston suurimmat poliittiset ryhmät eivät kuitenkaan hyväksyneet näin suurta verokorotusta. Porvarit, sosiaalidemokraatit ja vihreät katsoivat keskiviikkoisessa budjettikokouksessa, että puolen prosenttiyksikön suuruinen korotus 17,25 prosenttiin riittää. Kunnallisveron lisäksi myös kunnallisia maksuja korotetaan. Myös terveyskeskusmaksu otetaan uudelleen käyttöön.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat