Mainos

Sarah huolestui Prinsessa Ruusunen -sadun vaikutuksesta pikkulapsiin – tarinassa ”sopimaton" sanoma

Sarah luki versiota historiallisesta tarinasta 6-vuotiaalle pojalleen, kun hän alkoi pohtia, mitä satu lapselle opettaa.

Prinsessa Ruusunen -sadun suositussa versiossa prinsessa nukahtaa sadaksi vuodeksi, ja hänet herättää vain komean prinssin suudelma. Seksuaalista häirintää ruotivan #MeToo-kampanjan myötä Sarah Hall, 40, asti julkisuuteen, koska uskoo, että sadun sanoma on "sopimaton".

Hall luki erästä versiota tarinasta 6-vuotiaalle pojalleen, kun hän alkoi pohtia, mitä satu lapselle opettaa. Prinssi ei pyydä lupaa suukkoon, vaan tekee itsensä tykö prinsessalle, joka on käytännössä tajuton.

– Mielestäni Prinsessa Ruusunen -tarinan täsmällinen ongelma on seksuaalinen käyttäytyminen ja suostumus. Täytyy sanoa, onko tämä vielä relevanttia, onko tämä sopivaa? Tämän päivän yhteiskunnassa se ei ole sopivaa – poikani on vain kuusi, hän imee itseensä kaiken, mitä näkee, enkä voi kääntää tätä rakentavaksi keskusteluksi, Hall sanoo The Australian -lehdelle.

Hän ei halua kieltää kirjaa, ja pitää sitä oivana apuvälineenä suostumuksesta käytävään keskusteluun vanhempien lasten kanssa. Nuorista lapsista hän on kuitenkin huolissaan.

Ruususen ajatteleminen ”kauniina rakkaussatuna” on vähintäänkin kyseenalaista, sillä Disneyn tunnetuksi tekemä prinsessa Ruusunen on tarinasta se kiltti versio. Giambattista Basilen versiossa prinssi löytää nukahtaneen Ruususen ja raiskaa hänet, jolloin Ruusunen tulee raskaaksi. Prinssin mustasukkainen vaimo yrittää tappaa sekä lapset että Ruususen. Kun Ruusunen herää, pari elää onnellisena elämänsä loppuun asti.

Perrault'n versiossa tarina jatkuu Ruususen herättyä kannibaalisatuna, jossa prinssin äiti haluaa syödä lapsia.

***

22:23

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.