"Sanna Marin osaa nyt jotain, mitä muut eivät osaa" – Pöllöraati puntaroi kuntavaaliasetelmia ja Kirsi Pihan pormestariehdokkuutta: "Hän jalomielisesti suostui"

Pöllöraati: Vaalikampanjoissa puhutaan kunnille kuulumattomista asioista 9:38
Katso videolta Pöllöraadin ajatukset tuoreimmasta kuntagallupista.

Pöllöraadissa otettiin kantaa kevään kuntavaaleihin monesta eri vinkkelistä.

Eilinen Ylen kuntavaaligallup puhutti MTV Uutisten päätoimittajasta Ilkka Ahtiaisesta, MustReadin vastaavasta päätoimittajasta Anne Moilasesta ja Maaseudun tulevaisuuden päätoimittajasta Jouni Kemppaisesta koostunutta raatia.

Erityisesti huomiota kiinnitettiin SDP:n tukevaan johtoasemaan.

Sanna Marin on puoluettaan suurempi. Hän osaa nyt jotain, mitä muut eivät osaa, Kemppainen totesi.

Moilanen uskoo SDP:n hyötyneen paitsi Marinista, niin myös koronan hoidosta.

– Voisi ajatella, että SDP on nyt lähtenyt ihan omalle radalleen. Olisiko se sitten koronan vaikutusta, (jonka sdp) hallituspuolueena hoitanut hyvin ja Marin loistaa tähtenä, joka säteilee myös sdp:n kannatukseen, hän totesi.

Marinia voivat kuitenkin äänestää vain tamperelaiset.

– Miten eläkeläiset? Katsovatko he, että Marin ja Krista Kiuru rankaisivat vai pelastivatko he heidän henkensä?

Ps lentää, vihreät kyntää

Ylen gallupissa Kemppaisen huomio kiinnittyi vihreisiin.

Maria Ohisalon aikana vihreät eivät ole olleet lennossa. Ville Niinistön ja Touko Aallon aikana asiat olivat ihan toisin. He puhuivat, että ovat valtakunnan ykköspuolue, pääministeripuolue. Näin ei nyt ole.

– He varmasti menestyvät pääkaupunkiseudulla, mutta maakunnissa voi olla tosi vaikeaa, Kemppainen jatkaa.

Juttua täydennetty lauantaina 15.20 Stubbin vastauksella sekä korjattu Ilkka Ahtiaisen sukunimeä jutussa.

Sen sijaan perussuomalaisten menestys gallupeissa on ollut niin vakuuttavaa, että edellisten kuntavaalien 8,8 prosentin tulokseen on todennäköisesti tulossa reipas korotus.

– Perussuomalaisten kannatuksen tuplaantuminen on käsittämätöntä. Muiden puolueiden kannatus ei ole niinkään muuttunut, paitsi keskustan, mutta koska yksi on tuplannut, niin se on ottanut kaikilta muilta, Moilanen arvioi.

Kemppainen veikkaa galluppien ja vaalituloksen välillä olevan ehkä pientä pelivaraa.

– Keskustan on erittäin vaikea saada viime kuntavaalien kannatusta, mutta on täysin mahdollista, että he saavat paremman kannatuksen kuin gallupeissa. Perussuomalaiset varmasti nostavat, mutta kenties jäävät gallupeista. 

Kirsi Piha "jalomielisesti suostui"

Kokoomus löysi pormestariehdokkaansa, kun Kirsi Piha asettui ehdolle. Myös Wille Rydman on ilmoittanut olevansa käytettävissä, mutta Helsingin kokoomus tukee Pihan ehdokkuutta.

– No, onhan hän erinomainen ehdokas, ilman muuta. Oli varmasti helpotus kokoomukselle, että hän suostui, Moilanen toteaa.

Moilasen mielestä johdon konsulttina työskentelevä Piha on viestinnän osaajana "aivan omaa luokkaansa"

– Häntä pyydettiin, hän harkitsi ja kun oli niin valtava suosio jo etukäteen, niin hän jalomielisesti suostui antamaan nimensä käyttöön, Moilanen veistelee.

Helsingissä kokoomus sai viime kuntavaaleissa eniten ääniä, 28,3 prosenttia. Toiseksi tuli 24,1 prosentin äänisaaliilla vihreät. Vaalit olivat ensimmäiset, joissa käytännössä valittiin pääkaupungille pormestari. Sekä kokoomus että vihreät pyrkivätkin tekemään Helsingin vaaleista "pormestarivaalit".

– Vaikka olen helsinkiläinen veronmaksaja, niin en perusta pätkän vertaa tästä pormestarihommasta. Se vain etäännyttää päätöksenteosta, Ahtiainen harmittelee.

Kemppaisen mukaan Pihan ehdokkuus oli hänen ja Alexander Stubbin yhteinen operaatio. Stubb nosti Pihan nimen esille pormestarikisaan jo marraskuussa.

– Olisin halunnut olla kärpäsenä katossa, kun (kokoomuksen puheenjohtaja) Petteri Orpo kuuli asiasta ensimmäisen kerran. Ja kuuliko hän siitä ennen vai jälkeen kun se lanseerattiin?

Stubb vastasi Ahtiaisen heittoon lauantaina Twitterissä.

– Eihän näillä väliä, mutta ei jätetä taas virheellistä spekulaatiota ilmaan: ilman muuta selvää, että politiikan kaukalonlaidalta ei huudella ilman kaikkien keskeisten toimijoiden konsultaatiota, Stubb kirjoitti.

Kemppaista hämmästyttää, miten paljon pormestarikisasta puhutaan myös Helsingin ulkopuolella.

– Tämä on minusta mielenkiintoista, että Helsingin pormestarikysymys olisi valtakunnallinen vaaliteema. Maaseudun tulevaisuuden edustajana ihmettelen tätä asetelmaa, hän sanoo.

Yhdestä asiasta pöllöraatilaiset ovat täysin yksimielisiä. Vaikka kuntavaalien siirtämisestä syksylle on puhuttu, niin raati pitäisi äänin 3–0 vaalit keväällä.

– Oltaisiin puhuttu aivan turhaan jos vaalit siirrettäisiin, Ahtiainen kuittaa huumorilla.

Pöllöraati: Helsingin pormestarikisa käy kierroksilla 8:46
Pöllöraati pohti myös fasistiseksi luonnehdittua Sinimustaa liikettä.

Lue myös:

    Uusimmat