Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Pöllöraadilta rajua kritiikkiä aluevaalien häviäjille: "En muista, olenko koskaan nähnyt yhtä huonoa häviäjää kuin perussuomalaiset"

Pöllöraati: Aluevaalien voittajat, häviäjät ja yllättäjät 8:47

MTV:n Uutisaamun erikoispöllöraati ruoti eilen käytyjen Suomen historian ensimmäisten aluevaalien onnistuja- ja häviäjäpuolueita.

Täältä löydät kaikki uutiset aluevaaleihin liittyen. 

Osoitteessa mtv.fi löydät kaikki aluevaalien videot ja uutisanalyysit.

Muista myös kattava Tulospalvelu!

Kokoomus sai suurimman äänisaaliin (21,6%), toiseksi tuli SDP (19,3 ) ja kolmanneksi keskusta (19,2%). Perussuomalaiset jäi kauaksi kärkikolmikosta (11,1%) kuin myös vasemmistoliitto (8,0) sekä vihreät (7,4%).

Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapalan mielestä vaalien suurin yllätys oli se, kuinka suuri ero kolmen suurimman puolueen, kokoomuksen, SDP:n ja keskustan jälkeen syntyi perässä tulleisiin perussuomalaisiin ja vihreisiin.

Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen puolestaan kertoo, että keskustan vaalitulos oli parempi, mitä hän osasi odottaa.

– Sitten järjestys vaihtui siltä osin, että vihreät jäivät vasemmistoliiton taakse. Se on psykologisesti ihan merkittävä juttu.

Katso alla oleva video: Keskusta nousi ahdingostaan – "Tämä vaali katkaisi kannatuksen kaamoksen". Juttu jatkuu videon jälkeen.

Keskusta nousi ahdingostaan – puheenjohtaja Saarikko loppupuheessaan:"Tämä vaali katkaisi kannatuksen kaamoksen" 3:55

Vihreiden tulos "täysin penkin alle"

Myös Haapala katsoo, että vihreiden tulos meni "täysin penkin alle" ja olisi mennyt, vaikka Helsingissäkin olisi äänestetty.

– Se johtajakuvion sekaannus näkyy ja joku muukin näkyy. Siellä on (puolueessa) itsetutkiskelun paikka. Olihan se uskomatonta, että vielä kesällä 2017 vihreiden kannatus oli 17 prosenttia, Haapala kommentoi viitaten puolueen tilanteeseen, jossa Maria Ohisaloa sijaistaa parhaillaan puheenjohtajana Iiris Suomela ja sisäministerinä Krista Mikkonen.

MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum otti esimerkiksi vihreiden kannatuksen hupenemisen Jyväskylässä.

– Todella kuvaavaa on, että Jyväskylä, mistä on viime vuosina puhuttu, että se on vihreiden uusi alue ja olivat kuntavaaleissa 2017 suurin puolue, niin tällä kertaa he olivat neljänneksi suurin.

Tamminen muistuttaa, että vihreillä on tulossa puoluekokous, jossa tullaan pesemään jälkipyykkiä.

Katso alla oleva video: Näin Iiris Suomela kommentoi vihreiden vaalitulosta! Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näin Iiris Suomela kommentoi vihreiden vaalitulosta – katso puhe kokonaisuudessaan tästä 8:01

Riikka Purra, peilin eteen mars, mars!

Häviäjäpuolueisiin pöllöraatilaiset listasivat myös perussuomalaiset, joka jäi reilusti kokoomuksen, SDP:n ja keskustan taakse.

Timo Haapala pitää mielenkiintoisena havaintona sitä, että perussuomalaiset "ottivat takkiin" reilusti, vaikka heillä oli paljon kansanedustajia ehdokkaina.

– Siitä huolimatta heitä ei äänestetty. Kyllä minä katsoin eilen (perussuomalaisten puheenjohtaja) Riikka Purraa ja perussuomalaisia, niin peilin eteen mars, mars! Nyt valitetaan, että keli oli huono ja kaikki oli huonoa. Olisiko vika ollut hiukan itsessäkin? Haapala kysyy.

Katso alla oleva video: Näin perussuomalaisten Riikka Purra perusteli puolueen vaalitappiota!

Näin perussuomalaisten Riikka Purra perusteli puolueen vaalitappiota – katso koko puhe tästä 9:47

Myös Jenni Tamminen pitää perussuomalaisten selityksiä heikosta vaalituloksesta kummallisena. Hän toteaa Purran selittäneen puolueen vaalitulosta sillä, että perussuomalaiset ovat vastustaneet sote-esitystä ja etteivät ihmiset lähteneet äänestämään.

– Jälkimmäisessä voi olla perää, mutta siinäkin on peiliin katsomisen paikka, miksi puolue ei saanut ihmisiä uurnille. Tämä toinenkin peruste on ihan uskomaton, koska vaalien voittaja on kokoomus, joka myös vastusti esitystä. Ei Purra voi sitä perustetta käyttää, Tamminen kommentoi.

– Sanoisin, että en muista, olenko koskaan nähnyt vaaleissa yhtä huonoa häviäjää kuin perussuomalaiset oli näissä vaaleissa, Haapala lataa.

– Mielenkiintoista nähdä, alkaako perussuomalaisten sisällä jonkinlainen keskustelu, mitä Riikka Purra on tehnyt oikein ja alkaisiko jopa pieni kuohunta siitä, että olisiko jossain vaiheessa syytä vaihtaa puheenjohtajaa. Tuskin ehkä vielä, ehkä seuraavaksi katsotaan eduskuntavaalit, arvioi Alec Neihum.

Katso alla oleva video: Kokoomus nappasi vaalivoiton aluevaaleissa – tällainen oli Petteri Orpon voitonpuhe!

Kokoomus nappasi vaalivoiton aluevaaleissa – katso Petteri Orpon voitonpuhe tästä 2:23

Katso alle oleva video: SDP:ssä riemuitaan aluevaalituloksesta – tässä puheenjohtaja Sanna Marinin puhe!

SDP:ssä riemuitaan aluevaalituloksesta – katso puheenjohtaja Sanna Marinin puhe 1:41

Lue myös:

    Uusimmat