Pöllöraati povaa Petteri Orpolle kauhunkuukausia, Purran kisakunnolle kehuja

Pöllöraati: Eduskuntavaalien lähtöasetelmat 9:21
Mitä puoluetta perussuomalaisten sulkeminen hallitusyhteistyöstä hyödyttää? Katso video!

Pöllöraati kokoontui perinteisesti perjantain tapaan, mutta tällä kertaa puhalsi myös uusia tuulia.

Ensinnäkin politiikan kuumia perunoita kuorittiin ensimmäistä kertaa MTV:n uusissa toimitiloissa Helsingin Vallilassa ja raati teki paluun Huomenta Suomeen muutaman Uutisaamu-vuoden jälkeen.

– Ja missä paikassa. Olen ihan hämmentyneenä, katselen vain näitä lavasteita, Talouselämä-lehden päätoimittaja Jussi Kärki tuumasi heti alkuun.

– Tämä on vähän tällainen comeback-keikka, MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki veisteli.

Jytkylle etsittävä korvaaja

Raadilla riitti puheenaiheita joulutauolta, ja luonnollisesti kevään lähenevät eduskuntavaalit sekä perussuomalaisten noussut kannatus puhuttivat.

Perussuomalaiset kiilasi Ylen viimeisimmässä mittauksessa nykyisen pääministeripuolueen SDP:n ohi.

– (Perussuomalaisten puheenjohtajan) Riikka Purran pitää keksiä joku uusi nimi. Jytky se ei voi olla, se kalskahtaa (Timo) Soinilta liikaa. Joku uusi nimi täytyy keksiä, mutta joku sellainen (jytky) sieltä on tulossa, pinnan alla porisee, Kärki ennakoi.

– Silloin kun Purra astui ruoriin (Jussi) Halla-ahon jälkeen, epäiltiin, että hän ei pysty pitämään puolueen kannatusta korkealla, mutta sieltä se on tasaisesti noussut, MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen huomautti.

Myös Kärki sanoo Purran onnistuneen.

– Hän on parantanut hurjasti esiintymistä, hän on läsnä, ei uhriudu, media ei ole hänelle vihollinen ja hän on aika hyvällä fiiliksellä, Kärki sanoo.

"Ei voi vain pelata aikaa"

Gallup-kärjessä roikkuvan kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon esiintymisessä raati näki puolestaan parantamisen varaa. Mikäli tämä meno jatkuu, voi Orpon ennakoitu pääministeripalli tutista.

– Seurasin tiistaisessa Ilta-Sanomien tentissä tarkasti Petteri Orpoa. Vähän oli veto pois, pitää kyllä saada uutta vaihdetta, jotain sellaista uutta sanomaa ja vähän muutakin kuin velka- ja talouskurjuutta. Ihmisille pitäisi tarjota vaalitaistelussa myös toivonkipinää. Siellä on kovat mimmit ympärillä ja Orpo on se nyrkkeilysäkki, jota vastaan kaikki hyökkäävät, Lehtimäki sanoo.

– Ei voi vain pelata aikaa paria kuukautta, jotain täytyy alkaa kehittelemään, Kärki säestää.

Ahtiaisen mukaan kokoomuksella on käsillä vanha dilemma: kun johtaa lähellä vaaleja, aika on todella pitkä.

– Jos suunta on tuo, että vaikka perussuomalaiset lähestyy, siellä tulee paniikki: ”Mitä tässä voi tai pitää tehdä”. Vähän pelkään, että kokoomus on ajautumassa tähän tilanteeseen, Ahtiainen pohtii.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen. 

Pöllöraati: Politiikan Tinderissä käy kuhina 9:17
Pöllöraati: Politiikan Tinderissä käy kuhina

Poikkeuksellisia ilmoituksia

Tällä viikolla puolueilta on nähty myös poikkeuksellisia ilmoituksia. Muun muassa vihreät, vasemmistoliitto ja SDP ovat ilmoittaneet, että ne eivät mahdu samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Tässä Pöllöraati haistoi blokkipolitiikan tuulia.

– Vierastan ehdottomuutta suomalaisessa politiikassa. Jotenkin toivoisi, että lähdettäisiin siitä, mitkä ovat suurimmat yhteiset nimittäjät ja isoimmat haasteet, jotka pitää taklata neljässä vuodessa. Kun mennään tällä (blokki)mallilla, hallituksen pohjan tekemisestä tulee äärimäisen vaikeata, Lehtimäki muistuttaa.

– Ei se Suomen kannalta ole kiva, että aletaan tekemään näitä jakolinjoja. Ei voi yksi kerrallaan perussuomalaisia sulkea pois. Nythän HBL:ssä oli juttua, että nyt RKP:kin miettii asiaa. Se on vähän yllättävää, että RKP miettii tuollaisia kuvioita: yleensä ne menevät minne vaan, Kärki naljailee.

Ilkka Ahtiainen näkee niin sanotussa blokkipolitiikassa myös hyviä piirteitä.

– Jos näihin voi luottaa, äänestäjä tietää nyt, että jos äänestää niin sanottuja porvaripuolueita, saa sellaisen hallituksen. Sehän on parempikin tilanne kuin aiempi, että kuvittelet äänestäväsi porvaria tai vasemmistoa ja saat jotain ihan muuta, Ahtiainen sanoo.

Joka tapauksessa politiikan penkkiurheilijoille ja muille vaali-intoilijoille on luvassa mielenkiintoiset lähikuukaudet.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että on tulossa todella kuuma ja kiihkeä eduskuntavaalikevät. Uumoilen, että kolmen kärki voi olla yllättävän lähellä toisiaan huhtikuussa. Voin olla väärässä, mutta veikataan nyt näin tässä vaiheessa, Lehtimäki uumoilee.

Mitä puoluetta perussuomalaisten sulkeminen hallitusyhteistyöstä hyödyttää? Katso pääkuvan video!

Lue myös:

    Uusimmat