Väitöskirjatutkija Kirsi Pihan vetäytymisestä: "Kokoomus syöttää kiekon vihreiden lapaan" – pitää yhtä nimeä ainoana mahdollisuutena

1:02
Katso: Kirsi Piha ei olekaan käytettävissä Helsingin pormestariehdokkaaksi.

Kuka nousee pormestarikisasta vetäytyneen Kirsi Pihan tilalle?

Kokoomuksesta tuli politiikan kommentaattoreiden mukaan kriisipuolue viimeistään eilen lauantaina, kun Kirsi Piha vetäytyi pormestariehdokkuudestaan Helsingissä.

Kokoomuksen entinen suunnittelupäällikkö, nykyisin Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtavana asiantuntijana työskentelevä Jukka Manninen näkee yhtäläisyyksiä vuoden 2004 tilanteeseen.

– Kriisipuolueen narratiivi oli silloin ja on nyt puolueen suurin strateginen ongelma ja ratkaisua huutava ongelma, hän kommentoi Twitterissä.

Manninen huomauttaa, että myös reilut 20 vuotta sitten kokoomuksen kannatus oli noin 16-17 prosenttia. Nyt se on uusimman HS-gallupin mukaan 16,4 prosenttia.

– Vuonna 2004 rivit koottiin etsikkoajan jälkeen ja puolueen suurin kultakausi (vaalien ykköstiloilla mitattuna) alkoi. Toki nuo kaksi tilannetta ovat tyystin erilaisia, mutta niissä on jotain vedenjakajatyyppistä samankaltaisuutta, hän sanoo.

Poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen sanoo suoraan ihmettelevänsä, mitä kokoomuksessa tapahtuu.

– Mitähän tällä viikolla oikein tapahtunut, hän tviittasi Piha ilmoituksen jälkeen.

Ronkainen nostaa esiin myös Helsingin Uutisten lauantaisen gallupin, jonka mukaan vihreät on noussut kokoomuksen ohi Helsingin suosituimmaksi puolueeksi. Vihreiden kannatus on Tietoykkösen mukaan Helsingissä 23,5 prosenttia ja kokoomuksen 22,9 prosenttia.

– Tämä gallup vastaa oletusta "syömävaaleista" ja Hesan vaalidynamiikasta: perussuomalaiset nousee ja syö kokoomusta, tämän seurauksena vihreät nousee suurimmaksi, vaikka demarit syövät kannatusta.

Väitöskirjatutkija Olli-Pekka Salminen sanoo suoraan, että Pihan vetäytyminen on katastrofi kokoomukselle myös maakunnissa.

– Kirsi Pihan vetäytyminen tarkoitti ja tarkoittaa sitä, että kokoomus syöttää kiekon vihreiden lapaan. Samalla myös puoluejohdon voidaan olettaa olevan enemmän kuin ”huuli pyöreänä”. Kuntavaalien alla Kirsi Pihan vetäytyminen ei ole kokoomukselle katastrofi pelkästään Helsingissä. On nimittäin niin, että maakunnissa – jossa puolueen tulisi myös pärjätä – seurataan myös sitä, mitä isolla kirkolla puolueen osalta tapahtuu”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Salminen spekuloi myös sillä, kuka nousee Pihan tilalle kokoomuksen pormestariehdokkaaksi. Helsingin Sanomat nosti lauantaina esiin aiemmin ehdokkaiksi esillä olleet Juhana VartiaisenSari Sarkomaan ja Pia Pakarisen.

Salminen arvioi kuitenkin, ettei yhdelläkään heistä ole ole ”minkäänlaisia mahdollisuuksia laittaa kampoihin vihreille”.

Elina Lepomäki on ainoa mahdollisuus jolla Helsingin kokoomus voi nousta taistelemaan kaupungissa vielä kuntavaalivoitosta. Tosiasia on se, että muita vaihtoehtoja ei ole olemassa, mikäli puolue haluaa Helsingissä voittaa, hän katsoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi lauantaina Pihan ilmoituksen jälkeen, että puolueen Helsingin piiri etsii uuden pormestariehdokkaan pikimmiten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja