Sämpylät pakastimesta uuniin

Haluatko ihania sämpylöitä nopeasti suoraan pakastimesta uuniin? Tee samalla vaikka kaksi erää, toinen paistettavaksi heti ja toinen pakkaseen odottamaan paistamista.

Ohjeeseen käytetään normaalia enemmän hiivaa ja siirappia, koska pakastuksen aikana hiiva ”elää” ja kuluu. Älä pakasta liian pitkiä aikoja, 1-2 kk on turvallisin maksimiaika.

12 kpl:

3 dl maitoa, piimää tai vettä

50 g hiivaa (1 pkt)

2 tl suolaa

2 rkl siirappia

2 rkl voita tai margariinia

tai:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi jauhoja pikkuhiljaa lisäten. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja jaa se palasina muffinipellille silikonivuokiin. Anna sämpylöiden kohota 30 min peitettynä leivinliinan alla.

Pakasta heti kohotuksen jälkeen, laita varovaisesti suoralle alustalle pakastimeen leivinliinalla peitettynä. Paras paikka on kaappipakastimen ylin pakastava hylly, laita myös pakastusteho päälle. Kun sämpylät ovat jäätyneet, vaihda ympärille iso muovipussi.

Kun haluat paistaa sämpylät, kuumenna uuni 225 asteeseen, paista jäiset sämpylät suoraan pakastimesta uunin keskitasolle nostettuna noin 15 min ajan.

VINKKI: Voit tehdä samalla ohjeella tupla-annoksen sämpylöitä, paista puolet heti ja pakasta puolet. Koska hiivaa on melko runsaasti, voit lisätä heti leivottavaan osaan jotain makua antavaa raskaampaakin ainetta, esim. tuorejuustoa, fetajuustoa, punajuuri- tai porkkanaraastetta tai pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja ja taikina jaksaa silti kohota.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat