Sampo ja Leonia yhdistyivät

Suomen valtio on päättänyt muodostaa Leoniasta yhdessä Sammon kanssa finanssikonsernin. Nimeksi tulee Sampo-Leonia.
Sammon nykyisten osakkaiden omistusosuudeksi Sampo-Leoniasta tulee 57 prosenttia ja valtion 43 prosenttia.

Sampo-Leoniaan kaavaillaan mukaan myös Pohjolaa. Osana kokonaisjärjestelyä Leonia on osallistunut Sammon edellyttämin tavoin Teollisuusvakuutuksen, Henki-Sammon, Kalevan ja Finanssi- Sammon kanssa Skandian omistamien Pohjola-osakkeiden ostoon. Tänään hankittujen osakkeiden osuus on 23,6 prosenttia Pohjolan osakekannasta ja 32,7 prosenttia äänivallasta. Osakkeiden kauppahinta oli yhteensä 577 miljoonaa euroa (3,4 miljardia markkaa). Pohjola-osakkeiden oston tarkoituksena on luoda edellytykset neuvotteluille Pohjolan mukaantulosta Leonian ja Sammon muodostamaan konserniin.

Sampo-Leoniasta tulee tuotevalikoimaltaan Suomen kattavin finanssikonserni, josta asiakkaat saavat pankki- ja varainhoitopalvelujen sekä henkivakuutusten lisäksi myös kaikki vahinkovakuutukset. Yhdistyminen ei edellytä asiakkailta mitään toimenpiteitä, vaan heidän nykyiset laina-, vakuutus- yms. sopimuksensa säilyvät ennallaan.

Yhdistyminen tehdään teknisesti siten, että ensin Leonia ja Sampo sulautuvat, minkä jälkeen siirrytään holding- yhtiörakenteeseen. Helsingin arvopaperipörssissä noteerattavan holdingyhtiön, työnimeltään Sampo-Leonia, konserniin tulevat kaikki pankki-, varainhallinta- ja vakuutustoiminnot. Varsinainen yhtiökokousten hyväksyttäväksi esitettävä sulautumissuunnitelma allekirjoitetaan nyt tehdyn sopimuksen pohjalta myöhemmin.

Osapuolet ovat sopineet ehdottavansa hallintoelimille, että Sampo- Leonian hallituksessa on seitsemän jäsentä. Heistä Sammon omistajat valitsevat puheenjohtajan ja kolme jäsentä sekä Leonian omistajat kolme jäsentä, joista yksi on ministeriön virkamies. Hallituksen puheenjohtajaksi ehdotetaan nimitettäväksi Jukka Härmälä sekä konsernin pääjohtajaksi Jouko K Leskinen ja hänen varamiehekseen Harri Hollmén.

Uuden konsernin yhdistymishyötyjen arvioidaan kolmessa vuodessa nousevan vuosittaiseen 50 miljoonaan euroon (300 Mmk). Noin puolet näistä synergiaeduista on kulusäästöjä ja puolet lisätuottoja ristiinmyynnistä.

sampo

Visio, strategia ja johtaminen


Sampo-Leonia-visio on olla johtava täyden palvelun finanssiryhmä Suomessa. Itämeren alueella sen tavoitteena on kasvaa tietyissä ydinliiketoiminnoissa. Niiksi valitaan ne, joilla voidaan saavuttaa pohjoismaisittain riittävä massa ja kannattavuus. Uuden konsernin tavoitteena on osallistua rakennejärjestelyihin Pohjoismaissa.

Sampo-Leonian johtamisen perusta on omistajan arvon lisääminen. Kullekin liiketoiminnan alueelle määritellään kilpailijoiden kanssa vertailukelpoiset tavoitevakavaraisuus- ja oman pääoman vähimmäistuottovaateet. Leonian ja Sammon hallitukset uskovat, että yhdistyminen ja uuden konsernin johtamistapa luovat lisäarvoa kummankin yhtiön osakkeenomistajille sekä hyödyttävät asiakkaita ja henkilöstöä.

Sampo-Leonialla on kaksi miljoonaa aktiivista yksityishenkilö- ja 100 000 yritysasiakasta. Lähes puolet Suomen kotitalouksista ja yli 80 prosenttia yrityksistä on uuden konsernin asiakkaita.

Leonialla ja Sammolla on Suomessa omia toimipaikkoja noin sadassa taajamassa. Leonialla on 64 henkilöasiakaskonttoria, joilla on lisäksi 11 palvelupistettä, 18 varainhoitoyksikköä ja 22 yrityskonttoria, joilla on lisäksi 33 palvelupistettä. Sammolla on 86 vakuutuskonttoria, joista 40 on myös yrityskonttoreita sekä kolme muuta palvelupistettä. Lisäksi Leonian pankkipalveluja saa 474 postista.

Sekä Leonian puhelinpankki että vastaava Sampo-palvelu ovat johtavia alallaan. Leonian verkkopankki on Euroopan edistyneimpiä sekä käyttöasteeltaan että teknisenä ratkaisuna.

Sampo-Leonian palveluverkostoratkaisu on monikanavapalvelu. Siinä käytetään tehokkaasti hyödyksi uuden tekniikan ja markkinamuutosten tarjoamia mahdollisuuksia, joita ovat internet, matkaviestintä, muut tele- ja wap-palvelut sekä yhteistyökumppanien verkostot.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat