Mainos

Sampo ennakoi talouden kohenevan

Alkuvuoden heikosta kehityksestä huolimatta Suomen talous on Sammon mukaan kääntynyt selvästi nousuun. Sampo laski kuitenkin tiistaina julkistetussa suhdannekatsauksessa tämän vuoden kasvuarviota prosentin kymmenyksellä 1,5 prosenttiin. Ensi vuoden kasvuennusteen Sampo piti ennallaan 3,1 prosenttina.

Useat merkit viittaavat Sammon mukaan siihen, että kahden kuopan jälkeen talous on nyt pääsemässä melko nopeaan nousuun. Kokonaistuotanto supistui vielä ensimmäisellä neljänneksellä, mutta Sammon ekonomistit arvioivat kokonaistuotannon kasvun kuitenkin olevan jo käynnistymässä. Teollisuuden tuotanto nousi huhtikuussa jo selvästi suuremmaksi kuin vuotta aiemmin.

Odotukset saavat tukea myös teollisuuden ja palvelualojen yrityskyselyistä, jotka kertovat laajasta suhdanneoptimismista. Kuluttajat luottavat myös parempiin aikoihin, ja työllisyyskehitys on säilynyt verraten suotuisana. Näköpiirissä oleva kansainvälisen talouden piristyminen sekä suomalaisten yritysten hyvä hintakilpailukyky voivat katsauksen mukaan vauhdittaa vientiä nopeasti loppuvuoden aikana. Koko vuonna viennin määrä kasvaa hieman.

Sammon ekonomistit arvioivat ensi vuoden talouskasvun jo selvästi paria edellistä vuotta nopeammaksi. Koko euroalueen kasvuodotukset ovat katsauksen mukaan myös ennallaan. Euromaiden bruttokansantuotteen kasvu jää tänä vuonna vaatimattomaksi. Keskimäärin euroalue kasvaa tänä vuonna 1,3 prosenttia. Ensi vuonna kasvu kiihtyy 2,5 prosenttiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.