Sami Kapanen istui lähes tyhjässä vaihtoaitiossa ja seurasi joukkotappelua – jäähyennätys edelleen voimassa NHL:ssä: "Retuutti kuin märkää pyyhettä"

Läpimurtokauttaan pelaava Kevin Lankinen osasi odottaa hyvää kautta - puheet mahdollisesta Vuoden tulokas -palkinnosta eivät hetkauta 1:03
Chicago Blackhawksin maalivahti Kevin Lankinen kertoo onnistuneesta kaudestaan.

Philadephia Flyersin ja Ottawa Senatorsin NHL-ottelussa roihahti 17 vuotta sitten. Sami Kapanen ja Joni Pitkänen olivat mukana pelissä, joka on edelleen NHL:n jäähytilaston ykkösenä. 

Paha veri nousi pintaan Ottawa Senatorsin ja Philadelphia Flyersin välillä jo aiemmassa ottelussa. Ottawan Martin Havlat oli huitaissut mailalla Philadelphian Mark Recchiä

Kaiken lisäksi Senators oli pudottanut Flyersin vuotta aiemmin pudotuspelien kakkoskierroksella. 

Peliä oli jäljellä vajaat pari minuuttia, ja Flyers oli jo varmistanut jo voittonsa, kun Flyersin Donald Brashear ja Senatorsin Rob Ray ottivat nyrkkeilymatsin, jonka jälkeen Ray poistui verta vuotavana kaukalosta. 

Brashear joutui toiseen kahakkaan, ja sitten olikin helvetti irti. 

Äkkiä kaikki jäällä olevat pelaajat olivat toistensa kimpussa, mukaan lukien maalivahdit Robert Esche ja Patrick Lalime

– Siitä tuli koston kierre, ottelussa pelannut Sami Kapanen muisteli MTV Urheilulle. 

– Vähän vanhan ajan lopetus sille ottelulle. Se meni ihan poskettomaksi. 

Kapanen sai vapautuksen tappelusta

Ottelun pelaaminen loppuun kesti noin 40 minuuttia, kun tappelut seurasivat toisiaan. Joukkueet pelasivat kolmella kolmea vastaan. Ottawalla oli vaihtoaitiossa vain kolme ja Philadelphia neljä. 

Kapanen ja Flyersin suomalaispakki Joni Pitkänen eivät osallistuneet nyrkkitappeluihin. Kapanen tosi kävi pienen pystypainiottelun Antoine Vermetten kanssa. 

– En tiedä saisiko sitä sanoa, mutta valmentaja (Ken Hitchcock) määräsi pelaajille, kenet he ottavat. 

– Kysyin häneltä, että onko jo minunkin vuoroni. Hän vastasi, että ei, jonkun on pelattavakin. Pelasin lopun pakkina. 

"Ei siinä voinut perääntyä"

Kentälle muodostui hieman epätasaisia pareja. Ottawan Chris Neil otti kohteekseen Radovan Somikin ja jättiläismäinen Zdeno Chara Mattias Timanderin

– Chara retuutti Timanderia kuin märkää pyyhettä, Kapanen kuvaili. 

Philadelphia Flyers tuli 1970-luvulla tunnetuksi kovista otteistaan. Vuoden 2004 tapahtumat olivat kuin paluu Broad Street Bulliesin aikoihin. 

– Meillä oli aika isokokoinen ja fyysinen joukkkue. Ei siinä tilanteessa voinut perääntyä. 

"Ei kovin hyvää perheviihdettä"

Ottelupöytäkirjaan tarvittiin jatkopaloja. Flyersille jäähyjä tuli 213 ja Senatorsille 206. Kokonaismäärä 419 oli kaikkian aikojen ennätys, joka on edelleen voimassa. 

Flyersin valmentaja Hitchcock oli kuumana Ottawan toiminnasta. 

– Ensin heidän kovanaamansa (Ray) hakattiin. Sitten heidän kaksi seuraavaa ketjuaan haastoivat tappeluun meidän pelaajia, jotka eivät tappele. 

Voi olla, ettei vuonna 2004 syntynyttä jäähyennätystä ei rikota koskaan. Kapanen ei katso ollenkaan pahalla sitä, että jääkiekko on siistiytynyt ja tappeluita on paljon vähemmän kuin vielä 2000-luvun alussa. 

– En näe, että tappelut ovat kovin hyvää perheviihdettä. 

Ai niin. Flyers voitti ottelun lopulta 5–3. 

Kooste ottelun lopun tapahtumista nähtävissä YouTubesta

Lue myös:

    Uusimmat