Tony Halme antoi raivoisen psyykkauspuheen TPS:n kopissa – SM-liigan historian kuumimmassa finaalisarjassa rytisi kaukalossa ja käytävillä: "Sanamuodot eivät kestä päivänvaloa"

Mika Alatalo iski TPS:lle onnekkaan ratkaisumaalin SM-liigan 1999 finaaleissa 1:11
TPS:n Mika Alatalo iski onnekkaan voittomaalin vuoden 1999 ratkaisevassa SM-finaalissa.

Jos kaikkien aikojen SM-liigan finaalit arvotettaisiin sarjan värikkyyden ja kuumuuden perusteella, vuoden 1999 kamppailu HIFK:n ja TPS:n välillä menisi ykköseksi.

Kun maalissa ovat Tim Thomasin ja Miikka Kiprusoffin kaltaiset huippumaalivahdit, on oletettavaa, että ottelusta tulee vähämaalinen.

TPS:n ja HIFK:n vuoden 1999 neljäs finaaliottelu oli edennyt maalittomana kaksi erää. Kolmas erä oli neljännellä minuutilla, kun TPS:n hyökkääjä Mika Alatalo laukoi kiekon keskialueelta kohti Thomasin vartioimaa maalia.

Alatalo tuskin itsekään uskoi, että kiekko menisi maaliin, mutta niin vain se yllättäen muutti suuntaa Jani Nikon mailasta.

– Lerppukiekkona putoaa kypsä marja tuonne ihan yläriman alle, MTV:n Hockey Nightin selostaja Pekka "Rono" Järvelä hehkutti.

Se jäi ottelun voittomaaliksi ja ratkaisi lopulta TPS:lle Suomen mestaruuden otteluvoitoin 3–1.

– Yritin lähteä vedon perään, mutta se menikin sisään. Siinä oli onnea, mutta kai me sen ansaitsimmekin, Alatalo muistelee 21 vuoden takaisia tapahtumia.

– Niin se usein menee, että tärkeä pudotuspeli ratkeaa johonkin pomppuun tai räkämaaliin.

Kuumaverinen ottelusarja

Finaalisarja sai tulta alleen, kun HIFK:n Jarkko Ruutu jyräsi "vahingossa" TPS:n maalivahdin Kiprusoffin.

Neljännestä finaalista oli sivussa ratkaisupelaajia molemmilta puolilta. TPS-kannattajien huuteluihin kypsynyt Jan Caloun sai pelikiellon huitaistuaan mailalla pleksin rikki. Aki Berg nappasi yhden ottelun pannan taklattuaan laittomasti HIFK:n Toni Mäkiahoa

– Oli se todella kuuma sarja, HIFK:lla oli sellaisia jätkiä, jotka osasivat todella möyhentää. Siellä ajettiin veskaria ja oli kaikenlaista hässäkkää, Alatalo kuvailee. 

Kulisseissakin kiehui. TPS:n valmentaja nimitteli käytävällä kovin sanoin HIFK:n urheilujohtajaa Jarmo Kekäläistä. TPS:n toimitusjohtaja Jyrki Santala kävi SM-liigan toimitusjohtajan Urpo Helkovaaran rinnuksiin kiinni.

”Poikkari niskaan aika railakkaasti”

HIFK oli ottanut edellisenä vuotena mestaruuden kenties SM-liigahistorian kovimmalla joukkueella. Lähtijöistä huolimatta Kekäläinen oli saanut koottua edelleen laadukkaan joukkueen.

HIFK:lla tosiaan oli kovaluisia pelaajia, kuten Jarkko Ruutu, Mikko Ruutu, Jere Karalahti, Marko Tuomainen ja Toni Mäkiaho.

– TPS oli vähän kurinalaisempi kuin me. Kun katsoo meidän silloista ryhmäämme, ehkä olikin hyvä taktiikka saada tietyt herrat lämpenemään, HIFK:n Toni Lydman muistelee.

– Muistan, kun vedin Jani Kiviharjua poikkarilla maalin edessä selkään. Kyseinen kaveri vähän dramatisoi vielä tilannetta ja viiletti hetken päästä kaukalossa.

Kiviharjua Lydmanin kommentti naurattaa.

– Kävimme tilanteen Lyden kanssa läpi Anaheimissa 2011. Hän myönsi, että vähän pelästyikin, kun poikkari tuli niskaan aika railakkaasti. Mutta ehkä siinä vähän minun puoleltani oli dramatisointiakin.

Paljon tulevia NHL-pelaajia

Molemmissa joukkueissa pelasi jälkeenpäin katsottuna valtava määrä pelaajia, jotka etenivät urallaan NHL:ään asti.

TPS:n sen kauden joukkueesta NHL:ssä pelasivat vielä Tony Virta, Mikko Eloranta, Alatalo, Marko KiprusoffTomi Kallio, Berg, Miika Elomo, Kiprusoff ja Fredrik Norrena. HIFK:n puolelta harppauksen ottivat Caloun, Brian Rafalski, Karalahti, Tuomainen, Jarkko Ruutu, Jarno Kultanen, Lydman, Niklas Bäckström, Thomas, Niklas Hagman, Mikko Jokela ja Tomi Pettinen.

Sen ajan pelaajarakenteesta kertoo jotain, ettei parikymppisellä huippupelaajalla Hagmanilla ollut vielä mitään asiaa edustusjoukkueen ratkaisupeleihin.

Viikinki toi voittovireen

Pelikiellossa ollut Berg hoiti oman osuutensa ja hommasi vanhan tuttunsa, nyrkkeilijä Tony "Viikinki" Halmeen pitämään pukukoppiin motivointipuhetta alkulämmön jälkeen. Valmentajat eivät olleet paikalla.

– Sanamuodot eivät ihan kestä päivänvaloa, mutta viesti oli, että voittakaa HIFK, niin niin minä päihitän seuraavana päivänä oman vastustajani, Kiviharju muistelee. 

– Oli se aika hieno tunnelma, kun Helsingin vanha jäähalli pauhaa ja tuollainen kaksimetrinen nyrkkeilijä tulee antamaan henkisen sparrin. Siinä viimeistään tilanne laukesi.

Halme piti lupauksensa ja voitti pisteillä hajaäänin USA:n Iran Barkleyn.

– Seuraavana päivänä olimme katsomassa Halmeen matsia. Ottelun jälkeen vierailimme vielä samassa kopissa, jossa Halme oli käynyt pitämässä puhettaan.

C More näyttää kahdeksan ratkaisevaa jääkiekon SM-liigan finaaliottelua vuosikymmenten takaa. Lisäksi C More tuo jännitettäväksi koko viime kevään seitsemänosaiseksi venyneen Kärppien ja HPK:n finaalitaiston.Jaksot ovat katsottavissa C Moren suoratoistopalvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat