Mainos

Sambiassa suitsitaan polioepidemiaa lahjoitusvaroin

Maailmanlaajuinen kampanja poliota vastaa näyttää onnistuvan. Kun vielä 80-luvulla noin 350 000 lasta sairastui halvauspolioon, niin nykyään tapauksia on vain parisataa vuodessa.

Sambiassa on menossa parhaillaan tehokas rokotetempaus. Avustustyöntekijöiden on tarkoitus viikon aikana rokottaa miljoona alle viisi vuotiasta lasta.

Perheiden ei tarvitse hakea poliorokotetta kaukaa, sillä vapaaehtoiset avustajat kiertävät kylästä kylään. - Täällä Sambiassa ymmärretään kyllä varsin hyvin jos yksikin lapsi jää ilman rokotetta. Silloin lapsella voi olla edessään kärsimyksiä tai jopa kuolema, avustaja Stella Goings Iso-Britanniasta kertoo.

Raha, eli vajaat 800 000 euroa, rokotteisiin tuli British Airwaysin lentomatkustajlta keräämistä kolikoista.

Sambian poliotilastot synkkenivät viime vuonna, kun Angolasta tulleiden pakolaisten joukossa löytyi kolme polioon sairastunutta lasta. Huonon hygienian maissa poliovirus tarttuu helposti.

Suomessa poliosta on jo päästy lähes täysin eroon, vaikka vielä vuonna -84 epidemia riehui meilläkin. 12 sairastui, yksi kuoli ja sokeripalorokotteita jaettiin ahkerasti.

Poliota löytyy enää vain kymmenestä maasta, kun vielä 80-luvulla poliota esiintyi 125:ssä maassa. Polio jyrää pahiten Intiassa, Pakistanissa ja Afrikassa, päiväntasaajan molemmin puolin.

Maailman terveysjärjestön tavoitteena on tehdä koko maailmasta poliovapaa vuoteen 2005 mennessä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 31.07.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.