Samalla sekunnilla, kun Elina lähetti rahaa rakkaalleen, hän tajusi jonkin olevan pielessä

Rakkaushuijauksen uhri kertoo, miten hurmurin tunnistaa valehtelijaksi 8:09
Mistä rakkaushuijarin tunnistaa? Katso Elina Juusolan haastattelu videolta.

Elina Juusola joutui rakkaushuijauksen kohteeksi kahdeksan vuotta sitten. Nyt hän valistaa muita siitä, miten hurmurin voi tunnistaa valehtelijaksi ennen kuin on liian myöhäistä.

Kahdeksan vuotta sitten 57-vuotias Elina Juusola oli kipeä ja surullinen. Fibromyalgia teki kävelystä lähes mahdotonta, henkistä tuskaa pahensi äidin kuolema. Kotinsa vangiksi joutunut Elina lähti etsimään piristystä netin maksullisesta deittailupalvelusta.

Siellä vastaan tuli mukavan oloinen mies. Filosofi Henry Moren kaima kertoi olevansa Afganistanissa työskentelevä brittiläinen kenraali. Hyvällä englannilla kirjoittanut uusi tuttavuus sanoi itsekin menettäneensä vanhempansa ja myös perheensä.

Viestejä vaihdettiin tiheään tahtiin ja suhde syveni seurusteluksi. Elinan mielessä jylläsi niin paljon mielihyvähormoni dopamiinia, että olo oli koko ajan kuin taivaissa.

Kuukauden tuntemisen jälkeen mies pyysi Elinalta rahaa, jotta saisi Afganistanista Britanniaan lähetetyn paketin tullista läpi. Elina ei epäröinyt, vaikka ei ollut koskaan edes nähnyt seurustelukumppaninsa kasvoja kuin valokuvista.

Samalla sekunnilla, kun Elina lähetti rakkaalleen 1500 euroa, hän tajusi tapauksessa olevan jotain mätää. Elinan pyynnöstä hänen poikansa selvitti miehen taustat tarkennetulla nettihaulla. Selvisi, että brittikenraalin sijaan Elina oli viestitellyt kolmen eri ghanalaismiehen kanssa.

Ammattimaiset huijarit olivat vetäneet korkeakoulutettua tutkijaa ja feministiä nenästä.

Elina Juusola vieraili Uutisaamussa kertomassa, mistä rakkaushuijarin voi tunnistaa ennen kuin on liian myöhäistä. Katso haastattelu yllä olevalta videolta.

Tutkimustyö ja perhe auttoivat eteenpäin

Elina ei kuitenkaan antanut itsensä lannistua.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Hän asui tuolloin Australiassa ja kertoi petoksesta paikalliselle poliisille, josta ei kuitenkaan löytynyt kiinnostusta yrittää ratkaista kansainvälistä vyyhtiä. Kouluttaakseen itseään ja muita naisia Elina päätti itse tarttua asiaan tutkijan otteella ja jatkoi yhteydenpitoa rakkaushuijareihin.

Miehet yrittivät vedättää Elinalta lisää rahaa siinä onnistumatta. Lopulta Elina totesi huijareille puhelimessa, että vaikka kuluneet viikot olivat olleet ihanaa aikaa, mikään siitä ei ollut totta. Hän sai vielä kerran kuulla, kuinka rakastettu onkaan.

Huijareita ei koskaan saatu kiinni. Miehet eivät pyytäneet Elinalta koskaan anteeksi tai edes myöntäneet tekojaan. Rakkaustarinasta aluksi innostunut perhe pysyi Elinan tukena eivätkä he syyttäneet tätä sinisilmäisyydestä, vaikka kaikki paljastui valheeksi.

Lopulta Elina alkoi löytää kokemuksestaan huvittavia puolia.

– Jos ei voi kuin itkeä tai nauraa, niin valitsen nauraa.

Moni uhri kokee häpeää

Elina menetti rakkaushuijareille noin 1500 euroa. Summa ei ollut hänelle mahdottoman suuri, mutta henkistä hintaa hän maksaa yhä.

Toisin kuin monet muut uhrit Elina ei ole vaiennut. Hän on kertonut kokemuksistaan kirjassaan ja monissa haastatteluissa. Julkisuuteen astuminen on tarkoittanut myös kritiikille altistumista. Elinasta on vedetty pitkälle meneviä johtopäätöksiä yhden haavoittuvaisen hetken ja virheen vuoksi.

Elämä kulkee eteenpäin. Nykyään 65-vuotias Elina ei ole löytänyt uutta rakkautta eikä ole sitä viime aikoina niin aktiivisesti etsinytkään. Hän uskoo, että netistä voi löytää kunnollisen kumppanin, vaikka omalle kohdalle osuikin huijari.

Niin osuu monen muunkin. Elina saa edelleen viikoittain yhteydenottoja rakkaushuijareiden uhreilta. Moni kokee puijatuksi tulemisesta voimakasta häpeää, jota lietsovat perheen tai läheisten syyllistävät kommentit.

Jos Elina voi kokemuksistaan kertomalla ja ilmiötä avaamalla auttaa muita uhreja, on se kritisoinnin arvoista.

Rakkausriippuvuudella tarkoitetaan pakonomaista ihmissuhteen tavoittelua – alla olevalla videolla kerrotaan, miten rakkausriippuvaista voisi auttaa.

Onnettomasta suhteesta toiseen – miten rakkausriippuvaista voisi auttaa? 1:49
Katso video: Onnettomasta suhteesta toiseen – miten rakkausriippuvaista voisi auttaa?

Lue myös:

    Uusimmat