Salomonsaarten tsunamituhoja selvitetään

Korkeat tsunamiaallot tuhosivat aamulla kokonaisia pikkusaaria Salomonsaarilla.

Salomonsaarten aamuisten tsunamituhojen laajuudesta ei ole edelleenkään kattavaa tietoa. Australian koillispuolelle iskeneessä tsunamissa on kuollut ensimmäisten tietojen mukaan ainakin 15 ihmistä.

Tuhannet ihmiset tarvitsevat telttoja ja juomavettä kukkuloilla, joille he ovat paenneet jälkijäristysten ravistellessa saaria. Tsunami seurasi kovaa 8 richterin vahvuista maanjäristystä merenpohjassa lähellä Gizon saarta.

Silminnäkijät kertovat, että 4-10 metrin korkuiset aallot tuhosivat kokonaisia kyliä syrjäisillä pikkusaarilla lähellä maanjäristyskeskusta. Paikallislehden vahvistamattomien tietojen mukaan yhden pienen saaren asukkaat olisivat jääneet veden varaan aallon pyyhkäistyä saaren yli.

Tuhoista ei ole vielä selvyyttä kaikilla saarilla. Kuolonuhrien määrän uskotaan nousevan, kun etsinnät etenevät. Vahingot jäivät vähäisiksi kahdella pääsaarella ja pääkaupungissa Honiarassa. Suomen Australian-suurlähetystöllä ei ole tietoa suomalaisuhreista.

Tsunamivaroitus annettiin koko eteläiselle Tyynellemerelle, muun muassa Australian koillisrannikolle. Sittemmin varoitus on peruttu.

Tyynenmeren tsunamivaroituskeskuksen mukaan merenalaisen järistyksen keskus oli 10 kilometrin syvyydessä 350 kilometrin päässä Honiarasta. Asiantuntijat arvelevat, että Salomonsaarilla voi tapahtua toinen merenalainen järistys lähipäivinä.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Lue myös:

    Uusimmat