Mainos

Salmonellaskandaali johtamassa lainsäädännön tiukentamiseen

Maa- ja metsätalousministeriö harkitsee rehulainsäädännön tiukentamista salmonellatapausten vuoksi.

Helsingin Sanomien mukaan tiukentaminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että rehuissa käytetty ulkomainen soija täytyy käsitellä puhtaaksi salmonellasta.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut kansanedustaja Timo Kaunisto myöntää, että laissa on kiristämisen varaa.

- Pohjoismaissa säännökset ovat tiukempia soijan kuumennuksen suhteen eli aste on korkeampi, mihin se soija pitää kuumentaa, että salmonella varmasti kuolee. Se on yksitekijä. Sitten näihin jäähdytyslaitteisiin siinä prosessissa, jossa on kosteutta ja lämpöä, pitää kiinnittää huomiota. Myös omavalvonnan pitää olla selkeämmin kontrollissa. Eihän tämä hyvä esimerkki ole, mitä on tapahtunut.

Kauniston mukaan tulisi myös pohtia sitä, miten markkinoille saataisiin lisää kotimaista valkuaista. Nykyisin Suomessa käytetään pääosin ulkomailta tuotettua geenimuunneltua soijaa.

- Mellä on esimerkiksi rypsin viljely vähentynyt, josta valkuaista saadaan rehutehtaille ja -tiloille, samoin meillä on herneen ja härkäpavun viljeleminen vähentynyt. Näitä molempi pyritään nyt lisäämään. Yksi vaihtoehto olisi vielä tehdä sitä etanoliprosessin kautta, eli tehdä viljasta etanolia, josta toinen puoli jyvästä jää rehuksi, eli se on rehuvalkuasita käytännössä. Soijan korvaamista pitäisi nyt vakavasti miettiä.

Kaunisto pitäisi kuitenkin maatilojen valvonnan tiukentamista liioiteltuna, sillä salmonellatapaukset ovat tulleet esiin juuri heidän omavalvontansa ansiosta. Kaunisto kiteyttää, että tiukennustarve koskisi nimenomaan rehutehtaita ja maahantuontia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.